Jääkiekon pelaajayhdistyksen puheenjohtaja Sinuhe Wallinheimo kertoo, että merkit Marko Jantusen pimeästä puolesta olivat näkyvissä jo 2000-luvun alussa. Ex-huippukiekkoilija Jantunen tuomittiin kolmen kuukauden ehdolliseen vankeuteen tiistaina.
43-vuotias Jantunen myönsi syyllisyytensä muun muassa kortitta ajoon, rattijuopumuksiin ja huumausaineen käyttörikoksiin. Jantusella on viime kädessä vastuu itsestään, mutta hän on pudonnut pelaajayhdistyksen vaikutuspiirin ulkopuolelle.
"Jos elämän rakentaa yhden langan varaan ja se katkeaa, pudotus voi olla tosi kova."
Sinuhe Wallinheimo
– Me koetamme tehdä tarpeeksi, mutta tämäkin esimerkki näyttää, että emme välttämättä tee tarpeeksi. Meillä on vähäiset resurssit, Wallinheimo sanoo Radio Novan Enbuske & Linnanahde -ohjelmassa.
– Täytyy muistaa, että jääkiekkoilijoissa on ihmisiä, joilla on sekä uran aikana että sen jälkeen mielenterveys-, päihde- ja muita ongelmia. Jääkiekkoilijat eivät ole yhteiskunnasta erillään, samat ongelmat meillä on. Uran jälkeen ne nousevat sitten tapetille.
Wallinheimo pelasi kaudella 2002-03 Jantusen joukkuekaverina Färjestadissa. Jantunen oli joukkueen toiseksi paras pistemies, mutta vauhtia oli liikaa siviilipuolella.
– Huomasin, että miehellä ehkä menee kovempaa kuin normaalilla jääkiekkoilijalla. Hän suoriutui jäällä äärimmäisen hyvin ja perhe oli vielä mukana kuvioissa. Tunsin siinä vaiheessa itsekin, että siinä vaiheessa ei tarvitse puuttua. Siinä on korkea kynnys puuttua yksityiseen tekemiseen, kun pelaa näyttävästi jäällä, Wallinheimo myöntää.
Pelaajayhdistys pyrkii kannustamaan pelaajia kouluttautumaan jo peliuran aikana. Tavoitteena on pehmeä lasku.
– Jos elämän rakentaa vain yhden langan varaan, ja se lanka joskus katkeaa, pudotus voi olla tosi kova.