Vuoteen uudet vaatteet

Retro on muotia myös vuodevaatteissa. Voimakkaat kuviot ja vauhdikkaat väriyhdistelmät henkivät menneiden vuosien tunnelmaa. Sängyn tekstiileissä hallitsevat tänä talvena lämpimät sävyt - punainen, toffee ja okra - joita rytmittää dramaattinen musta.

Retro kattaa koko kodin sisustuksen astioista huonekaluihin ja sisustusesineistä tekstiileihin. Pussilakanoissa ja tyynyliinoissa hehkuvat vuosikymmenten takaiset klassikkokuosit ja uudet retrokankaat. Maija Isolan Unikko hurmaa monissa väreissä, lisäksi retroa henkivät muun muassa Marimekon raidalliset Onnellinen ja Ralli. Suuria kuvioita hyödyntää myös yksinkertaisilla palloilla leikittelevä Kivet-kuosi.

- Retrohenkisyyttä ilmentävät muun muassa kirkas oranssi ja voimakas sininen yhdistettynä turkoosiin, kertoo designer MA Jarkko Kallio, Finlaysonin uuden Poks-sarjan suunnittelija.

Kallion mukaan ajankohtaisimpia värejä ovat nyt trendikäs punainen sekä toffee yhdistettynä terraan ja okraan. Dramaattinen musta pitää pintansa punasävyisten vuodevaatteiden rinnalla.

- Myös ruskea on kovasti tulossa. Jo syksyllä ilmestyivät mallistoihin myös tunnelmalliset talvivärit, tummanpunainen ja -sininen.

Kuvioissa on selkeä retrotrendi, mutta vastapainona sille löytyy myös yksinkertaisia, pintamaisia kuvioita.

Täksi kevääksi on luvassa iloisen kirkkaita värejä ja niiden rinnalle ajatonta valkoista. Tulossa on tyylikkäitä kukka-aiheita ja reilua geometriaa, Kallio paljastaa.

Kallion Finlaysonille luoma uutuussarja Poks on iloisen vauhdikas.

- Poksissa pallot pomppivat hauskan moderniin sisustukseen. Kokoelmaan kuuluvat pussilakanoiden ja tyynyliinojen lisäksi froteepyyhkeet. Vuodevaatteiden väreinä ovat oranssi, sininen ja musta.

Poksin lisäksi Kallio on suunnitellut kylpyhuoneeseen Akva-sarjan, johon kuuluvat suihkuverho, matto ja froteepyyhkeet. Vuodevaatteita suunnitellessaan Kallio ajattelee erilaisten ihmisten koteja.

- Suunnitellessani pussilakanoita ja niihin kuuluvia tyynyliinoja mietin erityylisiä sisustuksia. Pohdin, millaiseen kotiin sopisi mikäkin kuvio ja väri.

Väri on Kallion mukaan vuodevaatteiden tärkein ostopäätöskriteeri. Kakkosena tulee kuvio. Suunnittelijan täytyy pysyä ajan hermolla ja ounastella tulevia trendejä.

- Seuraan ajan ilmiöitä ja trendejä. Materiaali antaa ajatuksia siitä, minkälaiset kuviot olisivat kiinnostavia seuraavassa mallistossa. Malliston suunnittelu alkaa jo vuoden verran ennen tuotteiden ilmestymistä kauppojen hyllyille.

Teksti: Hanna Pesonen
Kuvat: Finlayson, Marimekko

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja