Mainos

Vuosikymmenien unelma voi pian olla Ville Niinistölle ja Paavo Arhinmäelle totta – millä mielin kohti suurta jalkapallo-ottelua? "Jouduin uhrautumaan ja jättämään puoluekokouspäivän väliin"

15:11
Video: Koko Suomi pidättää henkeään EM-karsintaottelun kynnyksellä, mutta kuinka käy? Kansanedustaja Paavo Arhinmäki (vas.) analysoi MTV Uutiset Livelle.

Europarlamentaarikko Ville Niinistö (vihr.) ja kansanedustaja Paavo Arhinmäki (vas.) ovat tunnettuja jalkapallon ystäviä. Suomen historiallinen maaottelu Liechtensteinia vastaan voi tehdä pitkäaikaisesta haaveesta totta.

Europarlamentaarikko Niinistö on julkisesti tunnustautunut Kaarinan Poikien, Turun Palloseuran ja englantilaisen Tottenham Hotspurin kannattajaksi sekä pyrkinyt Suomen Palloliiton puheenjohtajaksi.

Huomisiltana katse on kuitenkin vankasti maajoukkueessa – Suomi kohtaa Liechtensteinin kamppailussa, jonka voittamalla Suomi saa historiansa ensimmäisen miesten arvokisapaikan.

– Aion katsoa pelin Kansalaistorilla. Ajattelin mennä sinne katsomaan, kun ei ole lippua paikan päälle, Niinistö kertoo.

– Tässähän on ollut varsinainen buumi käynnissä. Sitä on ollut ilo seurata, Niinistö riemuitsee.

Huuhkajien yksittäistä pelaajista Niinistö kiinnittää huomiota etenkin – vähemmän yllättäen – turkulaistaustaisiin pelaajiin.

– Maalivahti Lukas Hradeckyn hämähäkkimäiset otteet lämmittävät sydäntä, Niinistö kuvailee.

"Vähintään kolmella tai neljällä maalilla voitetaan"

Suomi lähtee perjantai-illan otteluun massiivisena ennakkosuosikkina. Tämä näkyy myös Niinistön tulosveikkauksessa.

– Uskon, että Huuhkajien itseluottamuksella ja asenteella voitto on ilmiselvästi tulossa. Mihinkään muuhun ei voi tässä asetelmassa tyytyä. Vähintään kolmella tai neljällä maalilla voitetaan, sanotaan 3-0.

Mikäli ennuste toteutuu ja Suomi saa kisapaikan, Niinistö aikoo osallistua juhlintaan kaupungilla.

– Onhan tämä historiallinen hetki. 1990-luvulta asti on tullut niitä ratkaisevien ottelujen pettymyksiä, nyt juhlitaan sitten senkin edestä.

Li Andersson päästi Paavo Arhinmäen jalkapallokatsomoon

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki on seurajoukkueista edesmenneen FC Jokerien sekä englantilaisen Chelsean ja ruotsalaisen AIK:n kannattaja. Maajoukkueen kannattajana Arhinmäki käy aktiivisesti sekä koti- että vierasotteluissa.

Perjantai-ilta voisi olla Arhinmäen kannalta hankala – vasemmistoliitto järjestää puoluekokouksensa Kuopiossa, ja eduskuntaryhmän puheenjohtajan toki olettaisi olevan paikalla.

Puheenjohtaja Li Anderssonin näkemys pelastaa kuitenkin Arhinmäen.

– Sen verran puolueen puheenjohtaja Li Andersson ymmärtää jalkapalloa, että hän oli sitä mieltä, että jonkun pitää puoluetta Töölössäkin edustaa, Arhinmäki kehuu.

– Jouduin uhrautumaan ja jättämään ensimmäisen puoluekokouspäivän väliin, jotta pääsen paikan päälle Töölöön.

Kehuja Suomen pelaajien asenteelle

1980-luvun puolivälistä maajoukkuetta seurannut Arhinmäki sanoo kuuluvansa sukupolveen, joka muistaa "karmaisevat ja kirpaisevat tappiot".

Kaikesta päätellen pelaajat jännittävät huipputärkeää ottelua jopa vähemmän kuin kannattajat, arvioi Arhinmäki.

– [Suomen hyökkääjä] Teemu Pukki sanoi voivansa luvata, että me voitamme tämän. Siinä se voitto viimeistään meni, kun tällaisia lupauksia annetaan, Arhinmäki naurahtaa.

– Mutta se on hyvä! Asenne on, että tämä hoidetaan, eikä kuten minun sukupolvella, että pelätään aina pahinta.

"Se on ollut elämäni suurimpia haaveita"

Arhinmäki toivoo, että jos Suomi luovii itsensä kisoihin, buumi näkyisi myös seurajoukkueissa – entistä useampi suomalainen kävisi katsomassa ensi kesänä myös seurajoukkueiden otteluita.

Myös lämmitettyihin tekonurmikenttiin tähtäävät hankkeet voisivat ottaa tuulta alleen.

Kaiken kaikkiaan kisapaikalla olisi toki Arhinmäelle myös valtava henkilökohtainen merkitys.

– Se on ollut elämäni suurimpia haaveita. Jos kerran Suomi arvokisoihin pääsisi, olisi se yhden elämän suurimmista haaveista täyttymys, Arhinmäki lausuu.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja