Vuosien odotus ohi: Koulu Espoossa saa vihdoin oman psykologin – "Epäuskoista"

Psykologiliitto MTV Uutisille: Liki kaikilla alueilla on merkittäviä ongelmia noudattaa mitoituslakia 8:31
Psykologiliitto MTV Uutisille: Liki kaikilla alueilla on merkittäviä ongelmia noudattaa mitoituslakia

MTV Uutiset kertoi tammikuun lopussa, että Espoon Kauklahti on yksi Espoon kouluista, jotka koittavat pärjätä arjessaan ilman koulupsykologia. Kauklahdessa psykologia on kaivattu vuosikausia. Vihdoin pitkä odotus palkittiin.

Viikko uutisen jälkeen koulusta otettiin yhteyttä toimitukseen ja kerrottiin, että koulu saa psykologin. Koulussa tieto uutisesta otettiin vastaan riemulla.

– Tuntuu todella hyvältä. Olemme ottaneet uutisen työyhteisössä vastaan todella tyytyväisinä ja ehkä hieman epäuskoisinakin, koska meille ei viimeisten noin viiden vuoden aikana ole saatu koulupsykologia, vaikka useita rekryjä kaupungille onkin onnistuneesti tehty, kertoo erityisopettaja Johanna Fleming

"Jatkossa oppilaiden polut tutkimuksiin mahdollistuvat"

Käytännössä tämä tarkoittaa, että oppilaiden hyvinvointi paranee ja kouluyhteisön kuormitus vähenee. 

– Jatkossa oppilaiden polut tuetumpiin jatko-opintoihin ja jatkotutkimuksiin nopeutuvat tai ylipäätänsä mahdollistuvat. Oppilastuntemus lisääntyy, kun koulupsykologi on läsnä kouluyhteisössä ja hänellä on kontakti oppilaaseen ja hänen vanhempiinsa sekä koulun aikuisiin koulun arjessa. 

– Koulun oppilashuollon ja opetushenkilöstön kuormitus vähenee, kun heidän ei tarvitse paikata ja täydentää puuttunutta koulupsykologin resurssia.

Sosiaali- ja terveyssektorin aiheisiin erikoistunut toimittaja Joonas Lepistö avaa yhteiskunnan ajankohtaisia teemoja. Asiantuntijoiden ja kansalaisten kokemusten kautta Lepistö kertoo, missä tilassa Suomen sosiaali- ja terveyspalvelut ovat. Miten sote pelastetaan? Juttuvinkit joonas.lepisto(@)mtv.fi.

Kansallisesta koulupsykologitilanteesta voi katsoa haastattelun artikkelin alun videolta.

"Oppilashuolto saa tärkeän ammattilaisen"

Arki helpottuu, sillä oppilailla on jatkossa mahdollisuus tukikeskusteluihin ja oppimisvalmiuksien testaukseen koululla. 

– Oppilashuolto saa tärkeän ammattilaisen sekä ennaltaehkäisevään oppilashuoltoon että moniammatilliseen työhön. Opettajat ja erityisopettajat pääsevät konsultoimaan koulupsykologia oppilaan ja opetusryhmien tuen järjestämisessä, sanoo Fleming.

Koulusta huomautetaan, että kyseinen ammattilainen ei ole pois jostain muusta koulusta, vaan uusi ammattilainen.

Mistään ihannetilanteesta ei kuitenkaan voida puhua. Koululta puuttuu terveydenhoitaja.

 

Lue myös:

    Uusimmat