Suomen Punainen Risti valmis lähettämään apua Marokkoon – "Odotamme pyyntöä"

Tämän vuoksi Marokon maanjäristys oli poikkeuksellinen 4:01
Katso myös: Tämän vuoksi Marokon maanjäristys oli poikkeuksellinen

Suomen Punainen Risti (SPR) on valmis lähettämään humanitaarista apua perjantaisen maanjäristyksen ravistelemaan Marokkoon. Paikan päällä ovat jo auttamassa Kansainvälinen Punainen Risti ja Marokon Punainen Puolikuu. SPR on osa samaa kansainvälistä humanitaarisen avun liikettä.

Kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Tiina Saarikoski kertoo SPR:n olevan tällä hetkellä odottavassa tilassa. Punainen Puolikuu arvioi avun tarvetta, ja kansainvälinen Punainen Risti voi tarpeen mukaan kutsua myös suomalaisia apuun hyvinkin nopealla aikataululla.

– Odotamme pyyntöä, ja jos meillä on sitä mitä pyydetään, lähdemme auttamaan. Kapasiteettia on, Saarikoski kertoi tänään sunnuntaina aamupäivällä STT:n haastattelussa.

Mahdollisuus massiiviseen materiaaliapuun

Saarikosken mukaan SPR:llä on pyynnöstä riippuen mahdollisuus lähettää Marokkoon massiivista materiaaliapua, joka koostuu esimerkiksi teltoista, huovista, makuualustoista, keittiötarvikkeista ja hygieniapakkauksista.

– Pystymme periaatteellisella tasolla pystyttämään usean sadan, jopa tuhannen henkilön, leirejä.

Saarikosken mukaan SPR:llä on henkilöreservissään 1 400 ihmistä, joista noin 600 on tällä erää lähetettävissä tehtäviin ulkomaille. SPR tukee kansainvälisen Punaisen Ristin avustusoperaatiota Marokossa lähettämällä tarvittaessa sen tueksi yksittäisiä avustustyöntekijöitä.

Jos avunpyyntö tulisi, henkilöstöä olisi Saarikosken arvion mukaan mahdollista saada Marokkoon jo vuorokauden sisällä. Henkilöstö koostuisi esimerkiksi terveydenhuollon ja logistiikan ammattilaisista sekä operaatiokoordinaattoreista.

– Jos avunpyyntö tulee, on kuitenkin hyvä ymmärtää, että apu tulee usein monen maan yhteistyönä ja katsomme mistä maasta apu on lähimpänä saatavilla sekä järkevin ja helpoin antaa, Saarikoski kertoi.

Juttua korjattu 10.9.2023 kello 19.08: SPR pystyy pyydettäessä lähettämään Marokkoon yksittäisiä avustustyöntekijöitä joukosta, jossa on noin 600 ihmistä. SPR ei siis ole tarvittaessa lähettämässä Marokkoon kuuttasataa ihmistä. 

Lue myös:

    Uusimmat