Mainos

Vuoden hääkuva: Tunnelmallista elokuvarakkautta

Valokuvaaja Suvi Roiko voitti Vuoden hääkuva -kilpailun erikoisella fantasiakuvalla, jossa on videopelimäistä tunnelmaa.

Upealla fantasiahääkuvalla Hetken taikaa voiton Vuoden Hääkuva 2010 -kilpailussa napannut tamperelainen valokuvaaja Suvi Roiko kertoo olevansa muotokuvaaja, jota inspiroi kahden ihmisen tunteet toisiaan kohtaan.

Kilpailun raati ylisti Roikon kuvan videopelimäistä tunnelmaa. Kuvan lataus on dramaattinen, mutta parin herkkyys käsin kosketeltavaa. Hääpari huokuu rauhaa, ja kuvassa on hyvin voimakas jännite – kuin suoraan romanttisen elokuvan kohtauksesta. Teos henkii tätä aikaa, mutta on samalla myös hyvin ajaton. Raatilaiset uskovat, että tätä kuvaa kelpaa katsella vielä kymmenienkin vuosien kuluttua. Kilpailun järjestävät yhteistyössä Häät-lehti, Eirikuva ja Nikon Nordic.

Hetken taikaa oli paras kuva fantasiahääkuvien sarjassa. Fantasiasarjassa sallitaan useiden päällekkäisten kuvien yhdistäminen. Tässä tapauksessa kuva hääparista on otettu studiossa. Lopulliseen teokseen Roiko lisäsi kuvan ikkunasta ja taustan seinämateriaalin.

Studiohääkuvista parhaaksi arvioitiin oululaisen valokuvaajan Reijo Koirikiven kuva Veera & Ryan ja parhaaksi miljöökuvaksi ulvilalaisen Johanna UusitalonIkuisuuden heijastus.

Tunteet inspiroivat kuvaajaa

Roiko kuvaa ihmisiä 10 vuoden ammattitaidolla. Visuaaliviestinnän Instituutista vuonna 2001 valmistunut valokuvaaja pitää yllä ammattitaitoaan kouluttautumalla säännöllisesti. Viimeisimmästä opintojen päivityksestä on aikaa vain puoli vuotta. Oma studio on sijainnut Tampereen Pispalassa kolmen vuoden ajan.

– Pidän studiokuvaamisesta, sillä siinä keskitytään muotokuvauksen syvimpään. Ihmisten kuvaamisessa minua kiehtoo yli kaiken ihanat hetket ja luontevat ilmeet. Vaikka kuvaaja hallitsisi valot ja taustat kuvaustilanteessa, ilman kuvattavien ihmisten luontevuutta ja ilmeikkyyttä ei hyviä muotokuvia synny.

Hääkuvissa Roikoa inspiroi kahden ihmisen tunteet toisiaan kohtaan. Onnistunutta kuvaushetkeä edeltää aina yhteinen palaveri, jossa kuvaaja tutustuu pariin ja heidän tyyliinsä. Palaverissa katsellaan erityylisiä kuvia ja keskustellaan toiveista.

– Päältä päin katsomalla ei parista aina näe, haluavatko he hääkuvastaan hempeää, perinteistä, modernia tai rentoa. Liikkumavaraa on toki kuvaukseen jätettävä, sillä loppupeleissä kuvan tyyli määräytyy tilanteen mukaan. Tärkeintä on kuitenkin rento ja luottavainen ilmapiiri. Palaverissa yritän kannustaa hääpareja jo ennakkoon siihen, että he heittäytyisivät ja olisivat valmiita kokeiluille. Sillä tavalla on mahdollisuus saavuttaa persoonallisia kuvia.

Roiko suosittelee hääparia harkitsemaan kuvauspäiväksi muuta kuin hääpäivää.

– On tietenkin hienoa kuvata ihmisiä hääpäivänä, sillä kauneimmilleen laitettuina heistä huokuu positiivista itsevarmuutta. Toisaalta hääpäivän aikataulu saattaa olla stressaavaa sekä kuvaajalle ja hääparille. Ehkä kuvaus voitaisiin pitää morsiamen koemeikin ja -kampauksen päivänä, jolloin tunnelmasta muodostuisi rennompi.

Voittajakuvan Hetken taikaa hääparia Sanna Rahkolaa ja Henri Annalaa oli Roikon mukaan helppo kuvata. Kauniin ja tyylikkään parin luontevuus ja rentous välittyi kuviin. Heistä tallentui monta kaunista ja herkkää kuvaa, joihin Roiko oli tyytyväinen jo sellaisenaankin. Voittajakuvalla hän osallistui Fantasia-sarjaan, jossa sallitaan useiden päällekkäisten kuvien yhdistäminen. Kuva hääparista on otettu studiossa. Kuvaan Roiko lisäsi kuvan ikkunasta ja taustan seinämateriaalin.

Kilpailun voitto villiinnytti Roikon.

– Olen osallistunut useisiin kilpailuihin ja usein ollut toinen tai kolmas. Nyt onnistuminen tuntuu käsittämättömän hienolta. Studiokuvaajan ammatti on melkoista yksin puurtamista. On upeaa saada tunnustusta ahkeruudelle ja omille vahvuuksille.


Voittajakuvaan ja sarjojen parhaimmistoon voi tutustua internetissä osoitteessawww.eirikuva.fi


Teksti: Kaarina Korventaka / HÄÄT-lehti

Kuvat: Vuoden Hääkuva 2010 -kilpailu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.