Voiton suutarinlohta ja Silakkaceviche 4.10.1999

toim. Kati Nappa
Syksy on silakkamarkkinoiden aikaa, Helsingissä Silakkamarkkinat Kauppatorilla 3.-10.10. Silakasta, markkinoista ja skärgårdsmakista juttelemassa keittiöpäällikkö Jarmo Vähä-Savo ravintola G.W. Sundmansista

Voiton suutarinlohta


800 g suolasilakoita
1-2 sipulia renkaina runsaasti
(n.2 pippuria/silakka)
murskattua mauste- pippuria
hiukan mustapippuria myllystä

Liemi:


1/2 dl väkiviinaetikkaa
1/2 dl sokeria
1 dl vettä

Kiehauta liemi ja anna sen jäähtyä jääkaapissa. Liota suolasilakoista ylimääräinen suola raikkaassa vedessä pois (1-2 tuntia). Perkaa ja fileoi silakat ja lado fileet murskatun pippurin ja sipulirenkaiden kera pilkkumiin (posliininen tarjoiluastia tai muuhun astiaan). Kaada jääkaappikylmä liemi silakoiden päälle ja anna maustuta mielellään 12 tuntia. Tarjoa ystäville ruisleivän tai/ja perunoiden kera.

Silakkaceviche

Etikkaliemi:


1/2 kg nahattomia silakkafileitä
1 dl etikkaa
1/2 l vettä
1 rkl merisuolaa

Mausteliemi:

1 punainen paprika kuutioina
1/4 chilipalkoa silppuna
1 rkl limemehua
1/2 rkl rypsiöljyä
1/2 kuorittu tomaatti kuutioina
valkopippuria, suolaa ruohosipulia,
korianteria

Liota silakkafileitä etikkaliemessä 6-8 tuntia. Valuta silakat hyvin. Sekoita mausteliemen aineet ja nosta silakat liemeen. Ruoan kuuluu olla hieman kirpeää ja chilinlämmintä. Tarjoa lisänä leipää, salattia tai uuniperunaa.
Alkuaan ceviche on inkojen äyriäisistä ja kaloista valmistama ruoka, jossa limemehu ja tulisuus lisäsi säilyvyyttä.

Lue myös:

    Uusimmat