Voitaikina ja sen säilyttäminen
Hei! Olisiko teillä antaa hyvää ohjetta voitaikinan tekemiseen. Käykö sama taikina sekä viinereihin että pasteijoihin ja aikanaan myös joulutorttuihin? Kuinka kauan taikinaa voi säilyttää jääkaapissa ja pakastimessa? Joissakin ohjeissa on taikinaan lisätty etikkaa, mikä tehtävä etikalla on voitaikinassa?
Klassisen voitaikinan valmistamista pidetään melko vaikeana. Se vaatii taitoa, nopeutta ja monivaiheista kääntelemistä ja kaulitsemista. Kaaviloidun voitaikinan lehtevyyden ja onnistumisen takeena ovat kylmät ainekset, viileä leivontapaikka ja hyvä kaavilointi. Leivontamargariini on voita helpompaa käsitellä. Puolikarkeat vehnäjauhot ovat taikinaan omiaan, koska ne turpoavat hyvin ja muodostavat riittävän vahvan sitkoverkoston.
On olemassa useitakin ohjeita, jotka ovat helpompia ja nopeampia vaihtoehtoja perinteiseentapaan valmistetulle voitaikinalle. Esimerkiksi herkullinen ja lehtevä rahkavoitaikina.
Valmista voitaikinaa voi säilyttää kosteaan paperiin tai muoviin käärittynä useita päiviä jääkaapissa. Pakastimessa voitaikina säilyy hyvänä ainakin 6 kuukautta, riippuen pakastamisvaiheen tehokkuudesta.
Etikkaa käytetään joissain voitaikinaohjeissa. Haihtuessaan paiston aikana etikka tuo taikinaan lisää lehtevyyttä.
Voitaikina käy aivan mainiosti pasteijoihin, viinereihin ja perinteisesti joulutorttuihin. Siitä voi valmistaa myös erilaisia paistoksia esim. kala-, liha- tai sienitäytteillä.
Kaaviloitu voitaikina
Valmistusaika n. 2−2 1/2 tuntia
- 4 dl vehnäjauhoja
- 250 g leivontamargariinia
- n. 1 ½ dl kylmää vettä
Mittaa kulhoon jauhot ja 1/3 margariinista. Nypi rasva jauhojen joukkoon ja lisää kylmä vesi nopeasti sekoittaen. Kaaviloi taikina suorakaiteen muotoon ja levitä rasva 2/3:lle taikinasta ohuina viipaleina tai leivinpaperin välissä kaaviloituna levynä. Taita rasvaton osa taikinaa rasvalevyjen väliin. Kaaviloi taikinalevy kevyesti painellen suorakaiteen muotoon ja taita jälleen kolmeen osaan. Toista 3−4 kertaa. Peitä taikina muovilla ja anna levätä kylmässä hetken aikaa.
Kaaviloi kovettunut taikina 1/2 cm:n paksuiseksi levyksi ja jaa se paloiksi tai ota siitä muotilla erilaisia leivonnaisia. Nosta leivonnaiset kylmälle, leivinpaperilla peitetylle pellille ja anna jäähtyä hetki kylmässä ennen paistoa. Voitele leivonnaiset munalla ja nosta kylminä kuumaan uuniin. Paista 225−250 asteessa koosta riippuen 15−20 min.
Rahkavoitaikina
- 250 g vehnäjauhoja (4 dl)
- 1 tl (kukkurallinen) leivinjauhetta
- 250 g maitorahkaa
- 250 g voita
Punnitse jauhot ja kaada ne pöydälle. Sekoita niihin leivinjauhe. Lisää jauhojen päälle maitorahka. Lisää kylmä voi ainesten päälle ohuina lastuina. Hakkaa ainekset pitkäteräisellä veitsellä murumaiseksi massaksi. Toimi suhteellisen nopeasti, ettei voi pehmene liikaa. Massan ei tarvitse olla aivan tasaista, kunhan siinä ei ole suuria voikokkareita.
Kokoa massa käsin taikinaksi. Levitä pöydälle vehnäjauhoja ohuelti, kaaviloi taikina siinä levyksi. Taita kolmin kerroin ja kaaviloi uudestaan. Jatka näin vielä pari kertaa. Pane valmis taikina hetkeksi jääkaappiin ennen leipomista.
Reseptit: Arja Savela
Uusimmat
-
05:39
EU äänestää 35 miljardin avusta Ukrainalle
-
05:29
Ex-presidentti otti vastaan lahjuksia Perussa – nyt napsahti tuomio
-
05:17
Israel iski lähelle sairaalaa Beirutissa – ainakin neljä kuollut ja kymmeniä haavoittunut
-
23:02
Putin ja YK:n Guterres tapaavat Venäjällä
-
22:50
MTV:n Venäjä-asiantuntija: Moldovan äänestystulos on EU:lle karmea epäonnistuminen
-
22:43
Neymarin pitkä piina päättyi vihdoin
-
22:34
Bussin ajautuminen umpikujaan tallentui videolle Helsingissä – jouduttiin hinaamaan pois
-
21:39
103-vuotiaana kuolleelle Suomen viimeiselle sotilaslentäjälle upea kunnianosoitus
-
21:28
Oras Tynkkynen antoi ministeri Mykkäselle tylyn "päättötodistuksen"
-
21:20
Nyrkkeilykohusta liikkui kovia huhuja – mieheksi epäilty ottelija vaihtaa maisemaa
-
21:10
Onko TTK:n kärkikolmikko jo arvattavissa? Tanssiraadilla selkeä mielipide
-
20:56
Patrik Laineesta positiivinen päivitys
-
20:53
Kiekko-Espoolta lisää kovia temppuja SM-liigassa: taas Tapparalle käkättimeen!
-
20:41
Ministerin tehtävät jättävä Kai Mykkänen: Nyt en ole enää puoluepoliittisten kiistojen osapuoli
-
20:30
Ruotsi kieltämässä Suomessa vielä lailliset serkusavioliitot – suomalainen Sara harhautettiin avioon lomamatkalla
-
20:26
Red Bull -pomolta suora mielipide F1-kisan kohutilanteeseen, Kimi Räikkönenkin mainittiin – "Kaikki tietävät säännöt"
-
20:20
Autoilija ei voinut jättää pysäköintikiekkoa kojelaudalle – vaati valvontamaksun hylkäystä
-
20:17
Merivartiosto: Suomenlahdella useita satelliittipaikannuksen häiriötä viime viikolla
-
20:17
Tapparan muuri murtui – kovia kokenut Santeri Virtanen, 25, säväyttää nyt Liigassa
-
20:10
Treffeillä käyty keskustelu saa Maajussille morsian -puolisoehdokkaan puhkeamaan kyyneliin
-
Lataa lisää