Voitaikina ja sen säilyttäminen

Hei! Olisiko teillä antaa hyvää ohjetta voitaikinan tekemiseen. Käykö sama taikina sekä viinereihin että pasteijoihin ja aikanaan myös joulutorttuihin? Kuinka kauan taikinaa voi säilyttää jääkaapissa ja pakastimessa? Joissakin ohjeissa on taikinaan lisätty etikkaa, mikä tehtävä etikalla on voitaikinassa?

Klassisen voitaikinan valmistamista pidetään melko vaikeana. Se vaatii taitoa, nopeutta ja monivaiheista kääntelemistä ja kaulitsemista. Kaaviloidun voitaikinan lehtevyyden ja onnistumisen takeena ovat kylmät ainekset, viileä leivontapaikka ja hyvä kaavilointi. Leivontamargariini on voita helpompaa käsitellä. Puolikarkeat vehnäjauhot ovat taikinaan omiaan, koska ne turpoavat hyvin ja muodostavat riittävän vahvan sitkoverkoston.

On olemassa useitakin ohjeita, jotka ovat helpompia ja nopeampia vaihtoehtoja perinteiseentapaan valmistetulle voitaikinalle. Esimerkiksi herkullinen ja lehtevä rahkavoitaikina.

Valmista voitaikinaa voi säilyttää kosteaan paperiin tai muoviin käärittynä useita päiviä jääkaapissa. Pakastimessa voitaikina säilyy hyvänä ainakin 6 kuukautta, riippuen pakastamisvaiheen tehokkuudesta.

Etikkaa käytetään joissain voitaikinaohjeissa. Haihtuessaan paiston aikana etikka tuo taikinaan lisää lehtevyyttä.

Voitaikina käy aivan mainiosti pasteijoihin, viinereihin ja perinteisesti joulutorttuihin. Siitä voi valmistaa myös erilaisia paistoksia esim. kala-, liha- tai sienitäytteillä.

Kaaviloitu voitaikina

Valmistusaika n. 2−2 1/2 tuntia

  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 250 g leivontamargariinia
  • n. 1 ½ dl kylmää vettä

Mittaa kulhoon jauhot ja 1/3 margariinista. Nypi rasva jauhojen joukkoon ja lisää kylmä vesi nopeasti sekoittaen. Kaaviloi taikina suorakaiteen muotoon ja levitä rasva 2/3:lle taikinasta ohuina viipaleina tai leivinpaperin välissä kaaviloituna levynä. Taita rasvaton osa taikinaa rasvalevyjen väliin. Kaaviloi taikinalevy kevyesti painellen suorakaiteen muotoon ja taita jälleen kolmeen osaan. Toista 3−4 kertaa. Peitä taikina muovilla ja anna levätä kylmässä hetken aikaa.

Kaaviloi kovettunut taikina 1/2 cm:n paksuiseksi levyksi ja jaa se paloiksi tai ota siitä muotilla erilaisia leivonnaisia. Nosta leivonnaiset kylmälle, leivinpaperilla peitetylle pellille ja anna jäähtyä hetki kylmässä ennen paistoa. Voitele leivonnaiset munalla ja nosta kylminä kuumaan uuniin. Paista 225−250 asteessa koosta riippuen 15−20 min.

Rahkavoitaikina

  • 250 g vehnäjauhoja (4 dl)
  • 1 tl (kukkurallinen) leivinjauhetta
  • 250 g maitorahkaa
  • 250 g voita

Punnitse jauhot ja kaada ne pöydälle. Sekoita niihin leivinjauhe. Lisää jauhojen päälle maitorahka. Lisää kylmä voi ainesten päälle ohuina lastuina. Hakkaa ainekset pitkäteräisellä veitsellä murumaiseksi massaksi. Toimi suhteellisen nopeasti, ettei voi pehmene liikaa. Massan ei tarvitse olla aivan tasaista, kunhan siinä ei ole suuria voikokkareita.

Kokoa massa käsin taikinaksi. Levitä pöydälle vehnäjauhoja ohuelti, kaaviloi taikina siinä levyksi. Taita kolmin kerroin ja kaaviloi uudestaan. Jatka näin vielä pari kertaa. Pane valmis taikina hetkeksi jääkaappiin ennen leipomista.

Reseptit: Arja Savela

Lue myös:

    Uusimmat