Voisiko Afganistanista evakuoituja lapsia adoptoida? Viranomainen kertoo, miksi se ei ole hyvä idea

Afganistanin kriisin odotetaan lisäävän pakolaisten määrää 2:03
Katso video: Afganistanin kriisin odotetaan lisäävän pakolaisten määrää

Adoptiolautakunta katsoo, että adoptioita Afganistanista tulisi nyt välttää.

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran yhteydessä toimivan adoptiolautakunta kertoo saaneensa tiedusteluja, voisiko adoptio olla keino auttaa afganistanilaisia.

Adoptiolautakunnan mukaan maassa ei ole juuri nyt adoptioon tarvittavia lainsäädäntö- ja viranomaisrakenteita, minkä vuoksi lapsen oikeuksien turvaaminen ei ole mahdollista.

Afganistanissa vallitsee humanitaarinen kriisi ääriliike Talebanin vallattua pääkaupungin Kabulin. Tuhannet ihmiset pyrkivät pois maasta ja Suomeenkin on evakuoitu satoja ihmisiä.

Adoptiolautakunnan mukaan adoptio edellyttää, että maassa olisi vakaa hallinto, toimiva lastensuojelujärjestelmä sekä lapsen oikeuksia suojaava ja yhteistyöhön sopiva lainsäädäntö.

– Kansainvälistä adoptiota tulisi välttää katastrofi- ja poikkeusoloissa, jolloin on erityisen korkea riski, että lapsia joutuu eri syistä eroon vanhemmistaan, sanoo adoptiolautakunnan puheenjohtaja Irene Pärssinen-Hentula.

– Lisäksi on hyvä muistaa että kansainvälinen adoptio on viimesijainen vaihtoehto lapselle vakaissakin olosuhteissa.

Pärssinen-Hentulan mukaan nyt tulisi ennaltaehkäistä lasten joutumista eroon vanhemmistaan sekä tehtävä perheenyhdistämistyötä Afganistanissa.

Hän suosittelee suomalaisia kanavoimaan apunsa avustusjärjestöjen humanitaarisen avun kautta.

– Jos Suomessa asuvan perheen toiveena on adoptoida lapsi perheeseen, prosessi etenee kotimaan adoption tai suomalaisten adoptiojärjestöjen tarjoamien vakiintuneiden yhteistyömaiden kautta, sanoo Pärssinen-Hentula.

Lue myös:

    Uusimmat