Voimistelun juhlaa ja väriloistoa – katso upeat kuvat Gymnaestradasta

Yksittäisen voimistelijan käden nosto ei välttämättä näytä kovin kummoiselta, mutta kun muutama sata voimistelijaa tekee saman yhtä aikaa, lopputulos on jo komeaa katsottavaa. 

Helsingissä käynnissä olevassa Gymnaestrada-voimistelufestivaalissa suomalainen kenttänäytösten perinne esittäytyy vahvana. Näytöksillä on merkitystä voimisteluharrastuksen vireyttämisessä, sillä isot kenttäohjelmat innostavat seuroihin niitäkin voimistelijoita, joiden harrastus saattaisi muuten hiipua. 

– Isossa joukossa voimisteleminen tuo vahvan tunteen, kuvasi Gymnaestradan järjestelytoimikuntaan kuuluva Bodil Mickels

Gymnaestradan noin neljän tuhannen suomalaisvoimistelijan joukosta peräti 70 prosenttia osallistuu viikon aikana johonkin kenttäohjelmaan.

 Liikkeen yhdistäminen musiikkiin suomalaisten vahvuus

-Voimistelun kenttäohjelmat ovat olleet suomalaisten bravuuri Gymnaestradoissa.

-Kenttäohjelmia on nähty 1940-luvulta lähtien voimistelun kotimaisilla suurjuhlilla, viimeksi vuonna 2013 Sun Lahti -tapahtumassa.

-Suurelle suomalaisyleisölle kenttäohjelmat ovat tulleet tutuiksi etenkin muiden lajien arvokisojen seremonioista.

-Tunnetuimpiin suomalaiskoreografeihin kuuluva Raija Riikkala teki kenttäohjelmat muun muassa vuoden 1983 yleisurheilun MM-kisojen avajaisiin ja päättäjäisiin Helsingissä.

-Riikkalan työllä on jatkuvuutta, sillä Suomessa on lukuisia hyviä kenttäohjelmien koreografeja.

-Suomalaisten kenttäohjelmien vahvuutena pidetään liikkeen yhdistämistä musiikkiin. Satojen voimistelijoiden ohjelmissa on mahdollista saada voimistelijoiden liikkumisella aikaan näyttäviä kuvioita.


 

Historian 15:nnen Gymnaestradan uutuus on eri maiden voimistelijoista koostuva World Team -kenttäohjelma. Mukana on parituhatta voimistelijaa yli 30 maasta, ja monelle heistä kenttäohjelman kokemus on ensimmäinen. 

Gymnaestradoissa ei yleensä käytetä aikaa harjoitteluun, vaan pääpaino on esiintymisessä. Kansainvälisen kenttäohjelman voimistelijat treenasivat ohjelmaa kuitenkin tiistaina ja keskiviikkona. 

– Jo ensimmäisen harjoituksen perusteella voi sanoa, että ohjelma toimii, arvioi Marja Kallioniemi, toinen ohjelman koreografeista, ennen esitysiltaa. 

Hän ja kollega Hannele Ahlqvist pelkäsivät etukäteen, jääkö moni ennakkoilmoittautunut pois ohjelmasta. Jonkin verran katoa tuli, mutta ei ongelmaksi asti.  

Useimmat ulkomaiset World Team -ohjelman voimistelijat ovat hioneet ohjelman liikkeet valmiiksi kotimaissaan opetus-dvd:n avulla. Kallioniemen mukaan isoin haaste ohjelmassa on voimistelijoiden siirtyminen kuviosta toiseen. 

– Heillä on paikkamerkit stadionilla kahden metrin välein, ja niistä rakentuvat muodostelmat ja kuvioiden vaihdokset.  

– Tämän kokemuksen jälkeen ulkomaiset osallistujatkin tietävät, mistä kenttäohjelmissa on kyse, Kallioniemi sanoi. 

Ohjelman tärkein tavoite on yhteinen tekeminen ja into voimisteluun. Lopputulos oli nähtävissä keskiviikkoillan Midnight Sun Special -näytöksessä Olympiastadionilla.  

Lue myös:

    Uusimmat