Urbaanilegenda: Voiko riisi pelastaa veteen pudonneen kännykän?

Oletko kokenut sen kammottavan hetken, kun kallis mobiililaitteesi putoaa vahingossa veteen?

Vesitiiviiden puhelimien tapauksessa tällä ei ole väliä (olettaen, että puhelin ei pääse uppoamaan omistajansa ulottumattomiin), mutta muissa tapauksissa puhelimen dippaaminen veteen on helposti myös sen tuho.

Teknologiasivusto The Verge pohtii mielenkiintoista urbaania myyttiä, jonka mukaan raaka riisi kykenisi pelastamaan vettyneitä tekniikkalaitteita. Homma perustuu siihen, että riisi kykenee imemään itseensä vettä.

The Vergen sivuilla todetaan, että kiivasta tahtia kehittyvässä teknologiamaailmassa riisitemppu kuulostaa kuin muinaiselta viisaudelta. Laitetaan laite riisin sekaan ja kosteuden aiheuttamilta tuhoilta vältytään.

Artikkelin kirjoittajan Michael Zelenkon mukaan riisitemppu on ollut tiedossa ja käytössä jo ennen älypuhelimia. Tiedossa on mm, että kastunutta Nokia 5130 -kännykkää elvytettiin vuonna 2000 riisin avulla. Mutta itse kikka on tätäkin vanhempi, sillä riisiä on käytetty pitämään kameroita ja filmiä kuivina trooppisissa oloissa.

Riisin kuivaavasta ominaisuudesta on kirjoiteuttu jo vuonna 1946 Popular Photographyn artikkelissa. Tosin tässäkin artikkelissa riisin todellisesta tehosta ei saada täyttä varmuutta.

Mutta palataanpa asiaan: Voiko riisi pelastaa kastuneen kännykän?

Asiasta on tehty joitakin testejä, joiden perusteella riisistä ei itse asiassa ole apua kännykän pelastamisessa. Kännykän jättäminen hyllylle kuivumaan voi olla paras vaihtoehto, jos ei halua käyttää laitteen pelastamiseen suuria summia.

Zelenkon mukaan riisimyytti on pysynyt pinnalla, koska se kuulostaa oikealta, vaikka se ei sitä olekaan. 

Riisitemppu ei ole kuitenkaan käytännössä osoittautunut aivan turhaksi. Se on nimittäin saattanut edesauttaa siihen, että moni riisin vaikutukseen luottanut käyttäjä on malttanut pitää kännykkänsä suljettuna kastumisen jälkeen. Puhelimen käynnistäminen uudelleen heti kastumisen jälkeen tappaa laitteen tehokkaasti.

-Käytännössä riisitemppu toimii vain sen takia, koska käyttäjät uskovat siihen, toteaa Zelenko.

Onko oma mobiililaitteesi pulahtanut veteen? Saitko pelastettua kännykkäsi tai tablettisi jollakin kikalla?

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja