Voiko ravintolan antaman porttikiellon rikkominen olla rikos? Voi, päätti käräjäoikeus – helsinkiläismies tuomittiin

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi 47-vuotiaan helsinkiläismiehen sakkoihin ravintolan antaman porttikiellon rikkomisesta. Oikeuden mukaan kyse oli julkisrauhan rikkomisesta ja rangaistus oli 20 päiväsakkoa.

47-vuotiasta miestä syytettiin jutussa kahdesta rikoksesta. Ensimmäinen syyte koski vahingontekoa. Syytteen mukaan mies oli joulukuussa 2017 heittänyt Helsingin Mannerheimintiellä sijaitsevassa Karhuministeri -nimisessä ravintolassa maksupäätteen seinään. Tilannetta oli edeltänyt riitä myyjän kanssa.

Vahingonteko-syytteen oikeus kuitenkin hylkäsi, koska oikeussalissa jäi epäselväksi oliko laite sittenkin pudonnut lattialle vain vahingossa.

Tilanne johti kuitenkin siihen, että 47-vuotias sai ravintolaan porttikiellon. Ravintoloitsija perusteli porttikieltoa myös sillä, että mies oli siirrellyt pöytiä ja tuoleja, käyttäytynyt kuin olisi kuntosalilla ja kuvannut asiakkaita ilman heidän lupaansa.

Toinen syyte koski sitä, että mies oli rikkonut tätä kieltoa ja syyllistynyt siinä rikokseen.

Ravintolanpitäjällä oikeus estää pääsy

Käräjäoikeus katsoi päätöksessään, että ravintola on julkisrauhan tarkoittama alue ja ravintolanpitäjällä on oikeus estää pääsy sinne.

Jutussa oli riidatonta, että 47-vuotias oli porttikiellon aikana käynyt ravintolassa useita kertoja. Miehen mukaan ravintolassa olisi tarjoiltukin hänelle, mutta tästä oikeus ei löytänyt näyttöä.

Joillain kerroilla paikalle oli soitettu poliisi. Helmikuussa 2018 ravintoloitsija teki rikosilmoituksen poliisille.

Oikeus katsoi, että 47-vuotias oli porttikieltoa uhmaamalla rikkonut julkisrauhaa ja aiheuttanut toiminnallaan ravintolalle vähäistä suurempaa haittaa.

Oikeus langetti miehelle 20 päiväsakkoa, josta maksettavaa kertyi hänen tuloillaan 660 euroa. Lisäksi miehen on maksettava 40 euron rikosuhrimaksu ja todistelukulut 99 euroa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja