Voiko pikkuinen Julen olla enää elossa? Porauskaivoon pudonnutta 2-vuotiasta yritetään pelastaa kellon ympäri Espanjassa – vaikea maaperä hankaloittaa poraamista

Viikko sitten sunnuntaina Totalánissa Málagassa porauskaivon pohjalle pudonneen kaksivuotiaan Julen-pojan pelastusoperaatio venyy ilmeisesti ainakin huomiselle, ehkä keskiviikolle.

Varhain tänä aamuna porauskaivon rinnalle porattava reikä oli saavuttanut 52 metrin syvyyden. Vaadittava poraussyvyys on 60 metriä.

Nyt porattavasta reiästä on tarkoitus kaivaa vaakatasossa etenevä aukko kaikkiaan 107 metriä syvään porauskaivoon. Pojan arvioidaan olevan noin 80 metrin syvyydessä. Sen yläpuolella on reikää kaventava kansimainen kohta, joka on vaikeuttanut pelastustöitä.  

Porausvauhti vaihtelee

Alueen maaperän kivimateriaali vaihtelee, mikä vaikuttaa porausvauhtiin. Välillä pora kykeni etenemään tunnissa neljä metriä, välillä metrin neljässä tunnissa, kertoo Málagassa ilmestyvä lehti Sur.

Kiviaineksen haasteista poraamiselle kertoo se, että lauantaina porauskohtaa jouduttiin vaihtamaan sen jälkeen, kun koeporauksessa maa-aines neljän metrin syvyydessä osoittautui 200 kertaa kovemmaksi kuin maan pinnalla.

Operaatiossa mukana 300 pelastajaa

Poraus- ja pelastusoperaatiota toteuttaa noin 300 ihmistä. Julenin ylös nostamista varten on valmistettu erityinen häkkimäinen kapsuli, joka on halkaisijaltaan metrin ja korkeudeltaan kaksi ja puoli metriä.

Julen putosi halkaisijaltaan 25 sentin kokoiseen pohjaveden etsintään porattuun reikään viikko sitten sunnuntaina iltapäivällä. Viime tiistaina kaivoon laskettu kamera löysi makeispussin ja muovisen juomalasin, jonka sanotaan kuuluvan Julenille.

Viranomaiset ovat olleet vähäsanaisia pojan mahdollisesta kunnosta. Operaatiota seuraavat paikan päällä myös useat ulkomaiset tiedotusvälineet.

Espanjassa jopa miljoona porausreikää

El Mundo -lehden mukaan Espanjassa on lukuisia luvattomia porausreikiä. Niitä kutsutaan kuutamokuiluiksi (pozo lunero). Ne porataan yhdessä, kahdessa yössä mahdollisimman huomaamatta, joskus kuun valossa.

Reikiä porataan muun muassa maatiloilla pohjaveden löytämiseksi. Poraus ei ole välttämättä kallista, porauksen voi saada jopa parilla tuhannella eurolla. Jos pohjavettä ei löydykään, reikä joko täytetään tai jätetään sellaiseksi kivellä peitettynä.

Luvattomien kaivojen lukumääristä ei ole tietenkään tarkkaa tietoa. El Mundon mukaan arviot vaihtelevat tuhansista jopa miljoonaan.

Poraukselle ei ollut lupaa

Porausreikä, johon Julen putosi, on hänen isänsä serkun puolison omistamalla maatilalla. Reikä porattiin joulukuussa pohjaveden löytämiseksi, mutta tuloksetta.

Reiän poranneen yhtiön mukaan reikä peitettiin kivellä, mutta joku kävi siirtämässä sen myöhemmin pois. Julenin isän mukaan porauskaivoa ei koskaan sinetöity.

On myös käynyt ilmi, että reiän poraamiseen ei ollut saatu lupaa Andalusian viranomaisilta. 

Toissa vuonna Julenin perhe koki toisen tragedian, kun perheen tuolloin kolmivuotias poika kuoli yhtäkkiä sairauskohtaukseen kävellessään uimarannalla. 

Lue myös:

    Uusimmat