Voiko joulun viettää riitelemättä? Suomalaiset kertovat!

Vaikka joulun tulisi olla rauhaisaa aikaa, kärjistyvät monen perheen riidat silloin sietämättömiksi. Suomalaiset paljastavat, miten jouluvapailla hermot kiristyvät.

On helppo tulla anopin kanssa toimeen, kun hänen kanssaan ei tarvitse viettää pitkiä aikoja, mutta miten käy joulupöydän ääressä? Monen suomalaisen perheessä nähdään valitettavasti tänäkin jouluna kinastelua ja jopa kunnon riitoja.

AVAn kyselyyn vastanneista suurin osa kertoi pystyvänsä rauhoittumaan joulun aikaan. 56 prosenttia kyselyyn vastanneista vakuutti, että joulu on rauhan aikaa.

Suomalaisista 29 prosenttia kuitenkin kertoi, että riidat ovat ainakin lähellä joka joulu, mutta niistä pyritään selviämään hammasta purren. 15 prosenttia vastaajista paljasti, että joka joulu riidellään oikein urakalla.

"Jouluna rauhoitutaan!"

Yli puolet kyselyyn vastanneista kertoi joulun olevan rauhoittumisen aikaa. 56 prosenttia suomalaisista kertoi viettävänsä riidattoman joulun.

"Ei ole koskaan tarvinnut jouluna erityisemmin riidellä. Kotona edes alkoholi ei kuulunut jouluun, vaikkei meillä mitenkään uskonnollisiakaan oltu. Ollaan vaan totuttu elämään selvinpäin. Mieluummin nauretaan yhdessä kuin huudetaan. Nykyään oman puolison kanssa tiedostetaan omat rajamme esimerkiksi rahan käytön suhteen. Eletään sen mukaan, mikä tilanne on. Jouluun kuuluu rauha. Ei tarvitse hössöttää. Vähemmälläkin tulee mukava tunnelma."

"On liiankin rauhallista, yksin kotona, kun ei töitäkään, lomalla... Mutta ei rahaakaan mihinkään. Tylsää on."

"Mitäs tuota riitelemään jouluna, kun muutenkaan ei riidellä."

"Yleensä ne, jotka riitelevät muutenkin, riitelevät myös jouluisin. Itse en tykkää joulusta ollenkaan, mutta ei minun tee mieleni myöskään riidellä silloin, koska ympärilläni on ihmisiä, jotka tykkäävät joulusta."

"En oikeastaan pahemmin perusta joulusta. Perinteitä ei ole syntynyt, joten jos puolisko ehdottaa jotain, se käy vallan mainiosti. Joskus tulee sukuloitua, joskus ei. Vapaat menee mukavasti ja riidattomasti laiskotellessa, kun ei lapsiakaan ole. Seesteistä aikaa, kuin olisi lomalla ympäröivästä maailmasta. "

"Jouluna ei ole tosiaan aika riidellä. Silloin pitää säilyttää kaksi asiaa, ilo ja innostus. Jos joku juopottelee, niin menkööt hetkeksi ulos. Koska jouluna ei pidä olla umpihumalassa. Vain muutama viinilasi ja muu on tarpeellista, koska muiden herkkujen pitää olla enemmän esillä. Joulu on iloinen juhla, joten miksi pilata sitä kännäyksellä?"

"Kyllä ne erimielisyydet pitää hoitaa muulloin kuin jouluna. Tehdään hyvissä ajoin päätös, kumman anopin luo mennään, ja sen jälkeen ei urputeta päätöksestä, kun se on yhdessä tehty."

"Perheenperustamisen alkuaikoina meillä oli erilaiset odotukset joulun suhteen ja se oli omiaan aiheuttamaan kismaa perheessämme. Mitä suuremmat odotukset olivat, sitä varmemmin saimme joulutunnelman pilattua. Iän myötä olemme lopettaneet asettamasta mitään sen kummempia odotuksia joulun suhteen ja sen jälkeen ne ovat olleet hyvin rauhallisia ja leppoisia. Syödään, saunotaan, levätään ja ennen kaikkea nautitaan kiireettömyydestä. Jouluna tulisi siis laittaa kellot piiloon ja nauttia asioista, joista ei arkena ehdi nauttia!"

"Riitely on lähellä joka joulu"

29 prosenttia kertoi riitojen olevan niillä hilkuilla. Ahdistusta aiheuttavat muun muassa jouluhössötys ja yleinen joulustressi.

"Kokoonnumme yhteen koko perheen eli kolmen sukupolven voimin. Joka ikinen joulu sisaruskatraassamme syntyy kähinää kahden tai kolmen hengen välille. Todennäköisimmät syyt ovat joulua kohti kiihtyvä työstressi ja liialliset odotukset lomaa kohtaan. Osaamme kuitenkin myös sopia eli kertaakaan ei joulua ole pilattu riidoilla."

"No äidin ja hänen äitinsä välit kiristyvät entisestään. Vähän riitelyä, ei kuitenkaan enempää."

"Äidin hermot kiristyvät, kun muu perhe odottaa valmista.. Vasta suuttumalla saa jotain aikaan..En haluaisi riidellä, pidän joulusta."

"En siedä joulua muutenkaan ja joulun viettäminen sellaisen siskon kanssa, joka on hulluna jouluun, pistää pipon kireälle jo valmiiksi. Muutamana jouluna lähdetty ovet paukkuen pois, kun joulu ja sen tuputtaminen saanut hermot palamaan. Joulun kohokohta on se, kun se on ohi."

"Stressin vuoksi monella on hermot kireällä. Lisäksi perheeni on äänekäs, joten kun kaikki ovat koolla samaan aikaan ja jokainen yrittää saada äänensä kuuluviin muun hälinän ja hulinan yli, niin sotahan siinä meinaa välillä syttyä."

"Riidellään urakalla"

15 prosenttia vastanneista kertoi joulujen olevan riitaisaa aikaa. Kinaa tulee esimerkiksi siitä, missä joulu vietetään.

"Molempien vanhemmat asuvat kaukana toisistaan ja aina tulee kinaa, kumman vanhempien luo joulua vietetään.. Kotona ei huvita olla, koska kerrostaloluukku ei ole niin kiva."

"Viime joulu oli moneen vuoteen ensimmäinen, jolloin perheemme ei riidellyt. Olemme siskoni kanssa jo omillamme asuvia, mutta vietämme joulun vanhempiemme luona. Alkoholi ei kuulu elämäämme, mutta pienistä asioista saattavat syttyä suuret mökötykset ja riidat, lähinnä äitimme kohdalla. Stressi kait se on, vaikka nykyään kukaan meistä ei perusta suurista jouluvalmisteluista. Jospa tänä vuonna osattaisiin olla taas kunnolla."

"Vietän joulun äitini ja hänen miehensä luona ja joka joulu he juovat ja tappelevat. "

Kyselyyn vastasi 187 suomalaista.

AVA

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat