Voiko äänestysnumeroista 17, 71 ja 69 olla hyötyä tai haittaa? Vaalijohtaja vastaa

Eduskuntavaaliehdokkaat ovat saaneet nyt äänestysnumerot. Mutta miten tuo tärkeä numero oikein määräytyy? Se on puhdasta arpaonnea, kertoo vaalijohtaja Arto Jääskeläinen Oikeusministeriöstä.

Numerointi alkaa siitä, että jokainen puolue ensin järjestää puolueensa sisällä ehdokkaansa itse haluamallaan tavallaan numerojärjestykseen ja toimittaa listansa vaaliviranomaisille.

– Yleensä puolueet laittavat ehdokkaansa aakkosjärjestykseen, mutta on joitakin puolueita esimerkiksi SDP, joka käyttää joskus jäsenäänestyksen tulosta tähän järjestämiseen, Jääskeläinen sanoo.

Tämän jälkeen vaalipiirilautakunta arpoo listojen järjestyksen.

Arpajaislappuja maljassa

– Se tapahtuu ihan käsipelillä eli joko maljasta, myssystä tai silinterihatusta, mikä nyt sattuu olemaan, nostetaan numerolappuja. Vaalipiirilautakunnalla olisi periaatteessa käytössä sähköinenkin arvontajärjestelmä, mutta tätä perinteistä tapaa on käytetty, Jääskeläinen valottaa.

Se minkä puolueen lista arvotaan ensimmäisenä, aloittaa numeroinnin.

– Jos SDP esimerkiksi arvottaisiin ensimmäiseksi, niin sitten SDP:n listan ensimmäinen saa numeron kaksi ja seuraava saa numeron kolme ja sitten mennään niin pitkälle numeroissa kunnes kaikki sen puolueen ehdokkaat ovat saaneet numeronsa. Numero yksi ei ole käytössä.

Tästä numerointi jatkuu eteenpäin sen perusteella missä järjestyksessä puolueet on arpamaljasta nostettu.

Vihonviimeisenä äänestysnumeron saavat valitsijayhdistykset.

– Eli ne ovat niitä ehdokkaita, jotka sata äänioikeutettua on valinnut ehdokkaaksi.

"Riippuu ehdokkaasta onko 69 hyvä vai huono"

Jääskeläisen mukaan äänestysnumeroista ei juurikaan kitistä. Ehdokkaat tietävät, että numero on puhdasta arpaonnea.

Haastavina numeroina voitaisiin pitää esimerkiksi numeroita 17, 71, ja 11, koska riippuen kirjoitusasusta, ykkönen voidaan tulkita seiskaksi ja toisinpäin.

– Kyllä nämä numerot 17 ja 71 aina siellä oikein tulkitaan, Jääskeläinen toteaa.

Entäpä symboliset ja monimerkitykselliset numerot kuten 666 ja 69?

– Numero 69 voi hyvinkin sattua kohdalle, koska se on melkein jokaisessa vaalipiirissä. Se, koetaanko se hyväksi vai huonoksi asiaksi, on tietysti ehdokkaasta kiinni, Jääskeläinen naurahtaa.

Numeroa 666 joudutaan harvemmin käyttämään, koska ehdokkaita on sen verran vähän. Tosin kuntavaaleissa esimerkiksi Helsingin vaalipiirissä numero jaetaan.

Numerot mukaan sloganeihin

Jääskeläiselle ei tule mieleen, että jotain äänestysnumeroa pidettäisiin yleisesti jotenkin erityisen hyvänä. Osaa numeroista voi toki olla helpompi hyödyntää kampanjoinnissa. 

Jääskeläinen muistelee aikoja, jolloin televisiossa pyöri mainos, jossa Simo Vaatehuoneelta mainosti takkien maksavan lähestulkoon aina ”ysi ysi”.

– Se riippuu hyvin paljon ehdokkaan kekseliäisyydestä, miten sitä numeroa sitten kampanjassa hyödynnetään.  Esimerkiksi numero 100 voi olla helppo hyödyntää tai vaikka tuo 99.

– Että kyllä numeroista voi hyvin mainosjuttuihinkin hyödyntää ja niin on tehtykin. 

 

 

Lue myös:

    Uusimmat