Mainos

VM: Alijäämätavoitteeseen miljardimatka – Sipilä ja Orpo kiistävät linjaerot

Suomen talous on punnertanut selvään kasvuun, mutta julkisen talouden huolia kasvu ei poista.

Tarvitaan noin kahden miljardin julkista taloutta vahvistavat toimet, jotta valtiontalouden alijäämät pienentyisivät suunnitellusti, kertoo valtiovarainministeriö (VM). Ministeriön torstaina julkaiseman ennusteen mukaan valtion budjetti kyntää lähivuodet edelleen vahvasti alijäämäisenä.

Julkisen talouden tilanne nousee esille ensi keväänä kehysriihessä. Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan oikeaan suuntaan ollaan menossa, mutta se ei vielä riitä hallituksen tavoitteisiin.

– Vielä ei olla tasapainouralla. Lisää toimenpiteitä tarvitaan ja enemmän talouskasvua, Orpo sanoi.

Orpon mukaan keväällä katsotaan silloista talousennustetta ja työllisyysasteen kehitystä ennen kevättä.

– Kolmas asia, millä ne säästöt – joita en todellakaan halua – pystytään välttämään, on, että puoliväliriiheen valmistellaan rakenteellisia uudistuksia, jotka luovat edellytyksiä kestävälle kasvulle, Orpo sanoi.

Hallituksen sisältä on kuulunut viime aikoina varsin erilaisia arvioita mahdollisten lisäleikkausten tarpeesta. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on nostanut esille talouden käännettä parempaan ja valtiovarainministeri Orpo on väläyttänyt mahdollista lisäleikkausten tarvetta.

Sipilä ja Orpo kiistivät torstaina, että heillä olisi linjaeroja taloustoimista.

– Valtiovarainministerin tehtävänä on tuoda esille niitä harmaita pilviä, mitä maailmalla on. Kyllähän brexit ja monet muut seikat aiheuttavat huolta, Sipilä sanoi. 

Perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin mielestä Orpon varoitukset lisäleikkauksista menevät valtiovarainministerin roolin piikkiin.

– Valtiovarainministereillä on ollut historian aikana sellainen lajiominaisuus, että et ole oikein uskottava, jos et synkistele vähintään kolme raitaa otsalla, Soini sanoi.

Soini: Leikkaukset tehty 

Sipilä nostaa VM:n ennusteesta kasvun vauhdittumisen tänä vuonna. Taantuma näyttää jääneen taakse.

– Tämän ennusteen perusteella en tee mitään johtopäätöksiä tulevasta, Sipilä sanoi ja totesi keväällä puoliväliriiheen tulevan uuden ennusteen tuorein luvuin.

Sipilän mukaan kasvua ja työllisyyttä edistäviä toimia tehdään lisää ja seurataan jo tehtyjen purevuutta.

Soini uskoo, että mahdollisuudet suurempaan kasvuun ovat olemassa, kun kaikki toimet saadaan puremaan. Soinin mukaan leikkaukset on nyt tehty. Leikkaukset eivät ole ainoa keino työkalupakissa, josta löytyvät hänen mukaansa myös verotus ja muut lakimuutokset.

– Ennuste on ennuste, vaikka otetaankin vakavasti. Nyt kun sote-uudistus saadaan eteenpäin ja päätöksiä tulee, uskon, että investoinnit lähtevät liikkeelle, Soini sanoi.

Valtiontalouden alijäämät ongelma 

Valtiovarainministeriön ylijohtajan Mikko Spolanderin mukaan valtiontalouden alijäämät eivät näytä pienevän tavoitellusti.

– Julkisen talouden velkasuhteen taittuminen on mahdollista näinkin pienellä talouskasvulla, mutta sopeutusta tarvitaan alijäämien pienentämiseksi tavoitteen mukaiseksi. Nimenomaan valtiontalouden alijäämät ovat tässä ongelma, Spolander sanoi STT:lle.

Spolanderin mukaan tavoitteena on ollut painaa valtiontalouden alijäämä 0,5 prosenttiin bruttokansantuotteesta, mutta nykyennustein se on vielä 2018 reilut kaksi prosenttia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.