Virosta odotetaan tuhansia matkustajia rajoitusten kiristyessä – MTV Uutiset paikalla satamassa: "Viranomaisia oli paljon vastassa"

Helsingin Katajanokalla sijaitsevassa laivaterminaalissa matkustajia oli tänä iltana vastassa suuri määrä viranomaisia, kertoo Tallinnasta palannut Caspar MTV Uutiset Livelle. Kaikkiaan Helsingin satamiin odotetaan useita tuhansia ihmisiä. 

Rajavartiolaitos on arvioinut, että Suomeen saattaa saapua Virosta tämän vuorokauden aikana jopa 9000 ihmistä, ennen tiukempien rajoitusten voimaantuloa.

Sataman rajatarkastusyksikön päällikkö Joona Castrénin kertoo MTV Uutisille, että iltakahdeksaan mennessä Rajavartiolaitos oli tehnyt kaikkiaan noin 4 000 rajatarkastusta kolmessa Helsingin satamassa: Vuosaaressa, Länsisatamassa sekä Katajanokalla.

– Arviomme mukaan pari tuhatta ihmistä saapuu vielä loppuillan aikana.  

– Tämä on verrattavissa normaaliin sunnuntain ja maanantain työmatkaliikenteeseen näin korona-aikana, Castrén kuvailee.

Yksi käännytetty takaisin Viroon

Castrén ei voi paljastaa, miten ”vahvasti resursoitu” Rajavartiolaitos oli henkilöstönsä puolesta rajaliikenteen valvontaan. 

Rajavartiolaitos oli iltakahdeksaan mennessä joutunut käännyttämään yhden ihmisen. 

Käännytykselle voi olla useita syitä.

– Henkilöllä ei ole riittäviä työ- tai oleskelulupia tai sitten käännytystä perustelee kansanterveysperuste, Cstrén listaa.

Rajavartiolaitos on tehnyt viranomaisyhteistyötä poliisin kanssa. 

Komisario Jarmo Heinosen mukaan poliisi on partioinut satamissa siltä varalta, että tunteet kuumenevat. 

Toistaiseksi ylilyöntejä ei ole satamissa sattunut – ei poliisin tai Rajavartiolaitoksen nähden.

– Rajaliikenne on ollut rauhallisesti sujuvaa, Castrén summaa. 

"Viranomaisia oli paljon vastassa"

Terminaalin edustalla päivystänyt toimittajamme Carlos Sunila raportoi, ettei Tallinnan laivoille tyypillisestä väentungoksesta ollut kuitenkaan merkkiäkään, sillä maihinnousua hidastavat nyt rajamuodollisuudet.

Laivalta saapunut, Suomessa asuva, Caspar kertoi laivan olleen menomatkalla lähes tyhjä. Paluumatkalla kyydissä oli ollut jo runsaasti autoja ja matkustajia.

– Viranomaisia oli paljon vastassa, aivan kuin olisi ollut jokin suurempi tapahtuma.

Casparilla on sekä Suomen että Viron passi, eivätkä rajoitukset ole vaikuttaneet hänen matkustamiseensa maiden välillä.

– Ei ole mitään ongelmaa. Jos haluan vaikka huomenna käydä Virossa, niin pääsen.

Uusien tiukempien matkustusrajoitusten tarkoituksena on ennen kaikkea estää muuntuneen koronaviruksen leviämistä Suomeen. 

Huomisesta alkaen sallitaan vain sellainen työmatkaliikenne, joka on välttämätöntä yhteiskunnan toimivuudelle tai huoltovarmuudelle.

Lue myös:

    Uusimmat