Viron puolustusasiantuntija Venäjän uhasta: "Mitään yllättävää hyökkäystä ei ole tulossa"

Venäjä valmistautuu pitkäaikaiseen sotaan Nato-maita vastaan, arvioi asiantuntija 3:41
Kristi Raik: "Venäjä valmistautuu pitkäkestoiseen sotaan Nato-maita vastaan"

Venäjä painostaa Baltian maita ja varautuu pitkäkestoiseen ei-sotilaalliseen sodankäyntiin Nato-maita vastaan. On kuitenkin erittäin epätodennäköistä, että Venäjä hyökkäisi sotilaallisesti vuoden sisällä, sanoo Viron puolustustutkimuskeskuksen apulaisjohtaja Kristi Raik. 

Venäjän viimeaikaiset painostamisyritykset Viroa kohtaan eivät poikkea erityisesti aiemmasta häirinnästä, jota Venäjä on harjoittanut Viroa kohtaan Ukrainan sodan jälkeen, Raik kertoo.

Venäjä listasi Viron pääministeri Kaja Kallaksenetsintäkuulutettujen listalle. Raikin mukaan taustalla voi olla se, että Kallas on noussut esille henkilönä, joka puhuu näkyvästi Ukrainan tuen puolesta. 

Kallaksella on ollut vaikutusta EU:n ja Naton Ukrainan sotaa koskeviin päätöksiin, Raik sanoo. 

– Se, että tallainen uhkailu kohdistetaan Kaja Kallakseen, ei ole erityisen yllättävää. Jotain vastaavaa on voitu odottaa. 

Raikin mukaan Venäjän etsintäkuulutusten taustalla voi olla myös historiankirjoitus. Venäjä pyrkii toimillaan edistämään omaa tulkintaansa historiasta, jossa se kiistää miehittäneensä Baltian maita. Näin Venäjä pyrkii esittämään neuvostomenneisyytensä itselleen suotuisassa valossa, Raik sanoo. 

Tämä tulkinta historiasta kohdistetaan ensisijaisesti kotiyleisölle eli Venäjän omille kansalaisille.

– Vaikea nähdä, mitä Venäjä tällä tarkalleen ottaen tavoitteli. Venäjä hakee uusia keinoja koko ajan, joilla se yrittää heikentää länsimaiden halua tukea Ukrainaa ja hajottaa yhtenäisyyttä. 

Ero aiempaan on suoranainen sodan uhka

Raikin mukaan Virossa suhtaudutaan melko rauhallisesti Venäjän painostamis- ja vaikuttamisyrityksiin.

– Virossa on totuttu vastaavaan. Viro on ollut Venäjän häirinnän kohteena jo vuosia ennen Ukrainan sotaa, eikä tässä ole mitään uutta, Raik toteaa.

– Ero aikaisempaan on suoranainen sodan uhka, joka on nyt voimistunut. 

Raik pitää kuitenkin erittäin epätodennäköisenä sitä, että Venäjä hyökkäisi vuoden sisällä sotilaallisesti Baltian maita vastaan. Tiedustelupalvelut tarkkailevat Venäjän liikkeitä tiiviisti, ja mikäli Venäjä suunnittelisi uutta sotilaallista hyökkäystä, siitä saataisiin tietoa etukäteen. 

– Mitään yllättävää hyökkäystä ei ole tulossa, Raik sanoo. 

Hän huomauttaa, että ennen Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainaan, tiedusteluorganisaatiot varoittivat asiasta, mutta varoituksia ei länsimaissa otettu tosissaan tarpeeksi laajasti.  

Hänen mukaansa Venäjä pyrkii tavoitteisiinsa ensisijaisesti ei-sotilaallisilla keinoilla, joilla se pyrkii testaamaan Euroopan maiden resilienssiä ja varautumiskykyä. Näillä ei-sotilaallisilla toimilla Venäjän tavoite on Raikin mukaan heikentää yhteiskuntaa ja puolustustahtoa. 

Viro tehostaa yhteisiä asehankintoja Puolan kanssa Venäjän kasvavan uhan vuoksi. Katso jutun alussa olevalta videolta, miten Kristi Raik kommentoi Venäjän tämänhetkistä uhkaa Kymmennen uutisissa.

Lue myös:

    Uusimmat