Viron presidentti: Länsimaiden on oltava henkisesti valmiita siihen, että ydinaseita käytettäisiin

Boris Johnson kertoo BBC:n dokumentissa, että Putin uhkasi häntä ohjuksella 0:46
Iso-Britannian ex-pääministeri Boris Johnson kertoi tuoreessa dokumentissa pelottavasta puhelusta Putinin kanssa: "En haluaisi satuttaa sinua, mutta siihen menisi noin minuutti.."

Viron presidentti Alar Karis sanoo Newsweekin haastattelussa, että länsimaiden on oltava henkisesti valmiita ydinaseiden käyttöönottoon.

Turvallisuusasioita käsittelevässä Lennart Meri -konferenssissa vieraillut Viron presidentti kertoi, että Venäjän presidentti Vladimir Putinin tilanne on ylipäätään tukala, mutta hullu hän ei ole.

– Putinin lähellä on hyvin vähän ihmisiä, jotka todella tietävät. Mutta hän ei todellakaan ole hullu, ainakaan lääketieteellisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että hän tietää tarkalleen, mitä tekee, Karis kertoi kysyttäessä Putinin mielentilasta.

Putin lausui yhden vaarallisen lauseen – toimittaja kertoo, mitä se tarkoittaa 2:14
Putin on esittänyt uhmakasta retoriikkaa koko kevään. MTV Uutisten toimittaja Mirja Kivimäki pani merkille yhden "vaarallisen lauseen" presidentin puheesta.

Täydellinen epätoivo voi ajaa Venäjän "painamaan nappia"

Kreml on väläytellyt koko Ukrainan sodan ajan ydinaseiden mahdollista käyttöä, jos sota laajenee ja Venäjän valtion olemassaolo on uhattuna.

Ydinaseiden käyttöä on maalaillut aggressiivisesti niin Putin kuin Venäjän entinen pääministeri ja presidentti, nykyinen turvallisuusneuvoston varapuheenjohtaja Dmitri Medvedev, joka on muun muassa uhkaillut Euroopan kaupunkeja pommittamisella.

Viron presidentti muistuttaa, että todellinen epätoivo voi ajaa Kremlin käyttämään äärimmäisiä keinoja.

– Jos Venäjästä tulee epätoivoinen, enkä sanoisi vahingossa, vaan jopa ihan tarkoituksella, he saattavat painaa nappia.

Karis ei kuitenkaan kuvaillut tarkemmin, minkälaisesta epätoivosta voisi olla kyse.

"On pidettävä silmällä mahdollisuutta"

Karis on kaikesta huolimatta vakuuttunut siitä, että ydinaseisiin ei Ukrainan hyökkäyssodassa turvauduta. 

Vaikka Karis puhuukin "napin painamisesta", ei ydinaseiden käyttäminen ole kuitenkaan aivan yksinkertaista.

– Se ei ole niin helppoa. Ei ole niin, että sinulla on nappi nurkassa ja sitten painat sitä. Tiettyjä vaiheita on vielä suoritettava.

Vaikka ydinaseiden käyttö on epätodennäköistä, länsimaiden on siitä huolimatta varauduttava pahimpaan, Karis sanoo.

– On pidettävä silmällä mahdollisuutta, että näin voi käydä. Se tarkoittaa, että on oltava valmis ainakin henkisesti pohtimaan, mitä meidän pitäisi silloin tehdä.

Lue myös:

    Uusimmat