Viron hallitus kaatui – pääministeri syrjäytetty

Viron pääministeri Taavi Roivas on syrjäytetty luottamusäänestyksessä. Epäluottamuslauseen puolesta äänesti 63 parlamentaarikkoa 101:stä. Tämä tarkoittaa, että maahan muodostetaan uusi hallitus.

Toissa päivänä kolmen puolueen hallituksen kaksi muuta puoluetta, sosiaalidemokraatit ja konservatiivinen IRL-puolue, vaativat reformipuoluetta edustavan Roivasin eroa. Ne haluavat muodostaa hallituksen keskustapuolueen kanssa.

Uudeksi pääministeriksi nousee todennäköisesti keskustan Jüri Ratas. Hän suhtautuu Roivasin tapaan myönteisesti EU:hun ja sotilasliitto Natoon, mutta kääntänee Viron sisäpolitiikkaa vasemmalle. Viro saattaa esimerkiksi korvata 20 prosentin tasaveron progressiivisella mallilla.

Hallituskriisi alkoi viikonloppuna, kun keskusta valitsi Ratasin puolueen johtoon kiistellyn Edgar Savisaarin jälkeen. Muut puolueet olivat kieltäytyneet yhteistyöstä liian Venäjä-mielisenä pidetyn Savisaarin kanssa.

Roivas ehti toimia pääministerinä toissa vuodesta lähtien. Reformi oli vallassa 17 vuotta putkeen, minkä aikana se ehti kypsyttää muut puolueet.

– Kilpailijoiden mukaan tuoreita ideoita ja ajatuksia ei enää ollut, arvioi Tallinnan yliopiston politiikan tutkija Tonis Saarts STT:lle eilen.

Esimerkiksi kuntauudistusta ei ole saatu vuosien aikana tehtyä, vaikka tarve on ollut ilmeinen.  

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja