Mainos

Viron hallituksen yllätyspäätös: 760 000 sähköistä henkilökorttia suljetaan tänään – syynä aukko tietoturvassa

2:01

Sähköisten henkilökorttien tietoturvaongelmat jatkuvat Virossa. Satojen tuhansien virolaisten kortit joudutaan sulkemaan tänään illalla.

Viron hallitus kokoontui eilen pohtimaan odottamattomien tietoturvaongelmien kohteeksi joutunutta id-korttia. Hallituksen päätöksellä tänään sulkeutuu noin 760 000 korttia. Se tarkoittaa Postimees-lehden mukaan yli puolta tasavallan id-korteista.

Samalla lopetetaan määräajaksi korttien ns. etäkorjaaminen.  Ongelma liittyy älykortin sirun ohjelmistoon.

Turvaongelman vuoksi suljetuilla korteilla ei voi lehden mukaan tehdä minkäänlaisia siihen liitettyjä toimintoja. Korteilla ei voi kirjautua it-verkkoihin, tunnistautua tai kirjoittaa digitaalisia allekirjoituksia, mikä haittaa pahasti usean virolaisen päivittäistä elämää.

Korttinsa voivat etäkorjata tänä viikonloppuna ihmiset, joiden työ vaatii niiden aktiivista käyttöä. Tähän joukkoon kuuluu noin 35 000 lääkäriä sekä esimerkiksi oikeusviranomaiset.

Kirkkaalta taivaalta

Hallituksen päätös tuli virolaisille täydellisenä yllätyksenä. Pääministeri Jüri Ratas sanoi lehdistötilaisuudessa, että mitään syytä paniikkiin ei ole. Viro e-valtiona jatkaa elämää entiseen malliin.

Viron valtion it-systeemeistä vastaava Tietojärjestelmävirasto (Riigi Infosüsteemi Amet, RIA) kertoi johtajansa Taimar Peterkopin suulla, että päätös sulkemisesta tehtiin siksi, että korttien tietoturva-aukon väärinkäytösten mahdollisuus on kasvanut huomattavasti.

Pääministerin mukaan yhtään korttia ei ole ainakaan vielä onnistuttu hakkeroimaan, eikä digitaalisia identiteettejä ole käytetty väärin.

Virolaiset ovat viime päivinä olleet aktiivisia korttien uusijoita. Viranomaisten mukaan Tallinnan palvelupisteissä jonoissa saa seistä keskimäärin puolitoista tuntia. Laitakaupungin tilanne on vieläkin huonompi.

e-kansalaiset pinteessä

Riski sisältyy kaikkiin 16. lokakuuta 2014 jälkeen myönnettyihin henkilökortteihin. Mukana ovat siis kaikki ulkomaalaisille, niin kutsutuille e-kansalaisille myönnetyt sähköiset id-kortit.

Viro on myöntänyt e-kansalaisuuksia vuodesta 2015. Kansalaisuus on digitaalinen identiteetti, jolla haltija saa sirullisen henkilökortin ja on voinut hoitaa liiketoimintaansa Virossa sähköisesti.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.