Virolaislehti: Työmiehet ulos asunnoista Kirkkonummella – tilalle turvapaikanhakijoita

Virolaiset keikkatyömiehet heitettiin ulos tunnin varoitusajalla Evitskogin hostellista, kertoo virolainen sanomalehti Ôhtuleht sunnuntain jutussaan.

Suomalaisen Viisykkönen-paikallislehden mukaan osa hostellin asukkaista oli maksanut jo ennakkoon yöpymisensä. Tästä huolimatta heille annettiin vain tunti aikaa poistua hotellista tavaroineen.

Maahanmuuttovirasto on vuokrannut tilat viime perjantaista lähtien väliaikaiseksi vastaanottokeskukseksi 250 turvapaikanhakijalle.

Helsinkiin tulevien turvapaikanhakijoiden määrä on tuplaantunut heinäkuussa. 

– Meille saapui 1479 hakijaa, kun kesäkuun hakijamäärät olivat 770. Alkuvuonna hakijoita oli keskimäärin 300 - 350 kuukaudessa. Yksistään tänä vuonna turvapaikanhakijoita on tullut Suomeen jo 5200, kun viime vuonna pakolaisia tuli koko vuonna vain 3651, toteaa viestintäpäällikkö Hanna Kautto Maahanmuuttovirastosta.

– Edellinen huippuvuosi oli vuosi 2009, jolloin turvapaikanhakijoita tuli 5988. Meillä ei ole paluuta enää tasaiseen hakijamäärään, lisää Kautto.

Maahanmuuttovirasto kiistää

Kauton mukaan virolaisia keikkamiehiä ei ole heitetty turvapaikanhakijoiden tieltä Kirkkonummen Evitskogin hostellista.

– Meidän tietojemme mukaan virolaiset keikkamiehet on vaan siirretty samassa hostellissa toisaalle.

– Tavallisesti olemme majoittaneet turvapaikanhakijoita tilapuutteen vuoksi hostelleihin Helsingissä, mutta nyt on turistisesonki päällä eikä tilaa ole muualla. Nyt turvapaikanhakijat ovat olleet ylipaikoilla muissa vastaanottokeskuksissa, valottaa Kautto.

Kauton mukaan kyse on aluksi kolmen kuukauden vuokrasopimuksessa Kirkkonummella.

– Tänä aikana viranomaiset ehtivät puhuttaa hakijat ja siirtää heidät muualle Suomeen vastaanottokeskuksiin.  

Hostelli vaitonainen tilanteesta

MTV Uutisten tavoittaman kiinteistön omistajan Aktiivikeskus kiinteistö Oy:n edustajan mukaan Evitskogiin mahtuvat sekä turvapaikanhakijat että virolaiset keikkamiehet.

– Kaikki mahtuvat, totesi yrityksen puhelimeen vastannut naishenkilö.

Tämän jälkeen naishenkilö sulki puhelimen, eikä vastannut enää lisäkysymyksiin.

MTV Uutiset soitti KN Keskuksena tunnetun hostellin vastaanottoon, mutta vastaanottovirkailija ei suostunut kommentoimaan, onko Evitskogissa yhä virolaisia keikkamiehiä.

Juttua korjattu kommentin osalta ennen ensimmäistä väliotsikkoa.

Lue myös:

    Uusimmat