Nurmijärvelle hätämajoituskeskus – NU: Kunnan kanssa ei neuvoteltu

Nurmijärvellä sijaitsevaan tyhjillään olevaan Röykän sairaalaan tulee hätämajoituskeskus noin 200 turvapaikanhakijalle. Asiasta kertoo Maahanmuuttovirasto Twitter-tilillään.

MTV Uutiset uutisoi eilen lukuisista muistakin kunnista, jotka päättivät keskusten perustamisesta turvapaikanhakijoille. Nurmijärven kohdalla tilanteesta tekee mielenkiintoisen se, että päätöksestä majoittaa Röykkään ei kysytty kunnan mielipidettä. Asiasta uutisoi Nurmijärven Uutiset.

Maahanmuuttovirasto ilmoitti eilen, ettei se neuvottele kunnan kanssa hätämajoituksesta, ellei tila ole kunnan omistama tai ylläpito kunnan vastuulla. Röykän sairaalarakennuksen omistaa Helsingin kaupunki, keskuksen ylläpitäjäksi tulee Punainen Risti.

– Kuntaan ei ole oltu missään yhteydessä. Kyllähän tämä tuo meille paineita, että tarvitaanko joitakin erityisjärjestelyjä. Valtio maksaa muuten kulut, mutta varmasti joitakin välillisiä kuluja aiheutuu, kunnanjohtaja Kimmo Behm kertoo Nurmijärven Uutisille.

Helsingin kaupungin tilakeskuksen vuokrauspäällikkö Risto Heikkinen kertoo Nurmijärven uutisissa, että sairaalaa on korjattava noin kahden viikon ajan. Sen jälkeen yksikkö on valmiina hätämajoitukseen.

Heikkinen toivoo lehdessä, että keskus säästyy ilkivallalta. Rakennusta ei ole vakuutettu, joten jo korjaustöihin käytetään verorahoja 30 000 euroa.

Suomen ensimmäisenä keuhkotautiparantolana aloittanut Röykän sairaala päätti toimintansa vuonna 1999. Tiloissa on sittemmin pidetty muun muassa nuorisoleirejä.

Sairaalaan on kaavailtu aiemmin keskusta pakolaisille. Kosovon albaanien tulo sairaalaan kuitenkin peruuntui kuntalaisten ankaran vastustuksen takia.

Nurmijärvi on suhtautunut kiintiöpakolaisiin kriittisesti. Kunta hyväksyi vasta viime keväänä ensimmäisen 25 kiintiöpakolaisen erän.

MTV Uutiset järjestää keskiviikkona 9. syyskuuta suuren pakolaispäivän, joka huipentuu suoraan tv-lähetykseen kello 20-22 MTV3-kanavalla. ”Turvapaikkana Suomi - pakolaiskeskustelu MTV:llä” kokoaa yhteen asiantuntijat, päättäjät sekä kansalaiset keskustelemaan muun muassa pakolaiskriisin tuomista kustannuksista, peloista sekä erilaisista tavoista auttaa hädässä olevia. Osallistu keskusteluun #turvapaikka.

Lue myös:

    Uusimmat