Viranomaiset etsivät venäläistä liikemiestä: Beirutin räjähdyksen aiheutti venäläislaivan kemikaalilasti – viranomaiset varoittelivat "kelluvasta pommista"

5:23
Suomalainen Johannes oli vain parin korttelin päässä, kun Beirutin räjähdys tapahtui.

Beirutin räjähdyksen tutkinta jatkuu, mutta viranomaisten mukaan syy saattaa olla jo selvillä.

Syyksi on nimetty ammoniumnitraatti, joka on peräisin aikoinaan takavarikoidusta satamaan saapuneesta venäläislaivasta. 

CNN:n tietojen mukaan Georgiasta lähtenyt ja Mosambikiin matkalla ollut venäläisomisteinen MV Rhosus -niminen alus oli tehnyt suunnittelemattoman pysähdyksen Beirutin satamaan vuonna 2013, ja talousongelmien vuoksi laivan miehistö lopulta hylkäsi laivan lasteineen. 

Moldovan lipun alla purjehtinut alus pysähtyi Kreikassa tankkaamaan. Silloin laivan omistaja kertoi venäläisille ja ukrainalaisille merimiehille, että hänellä oli loppunut rahat ja että heidän olisi otettava ylimääräinen rahti matkakulujen kattamiseksi, mikä johti kiertotielle Beirutiin, ja sille tielle alus jäi.

Liikemiestä etsitään

Beirutin sataman tulliviranomaisten johtajan Badri Daherin mukaan lasti pysyi satamassa huolimatta hänen ja muiden viranomaisten toistuvista varoituksista siitä, että lasti vastasi "kelluvaa pommia".

Viimeisimpien tietojen mukaan ainakin 145 ihmistä on kuollut ja 5 000 loukkaantunut Libanonin pääkaupungissa Beirutissa tiistai-iltana tapahtuneessa räjähdyksessä. 

Aluksen kapteenin, nyt jo eläkkeellä olevan Boris Prokoshevin mukaan venäläisen aluksen omisti Teto Shipping -niminen yritys, jonka puolestaan omisti miehistön jäsenten mukaan Kyproksella asunut Habarovskista kotoisin oleva liikemies Igor Grechushkin.

Grechuskinilla on oleskelulupa Kyprokselle, missä hän tiettävästi asuu. Kyproksen viranomaiset etsivät miestä. CNN ei onnistunut tavoittamaan Grechushkinia paikallisesta puhelinnumerostaan.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja