Vinkkimiehet: Asema-aukion pahoinpitelystä epäilty uusnatsi voi välttyä kuolemantuottamustuomiolta

15:54

MTV:n Vinkkimiehet ruotivat uudessa jaksossa Helsingin Asema-aukion pahoinpitelyä tapahtumapaikalla.

Vinkkimiehet ovat saaneet kuulla useilta oikeusoppineilta, että mikäli myös epäilty törkeä kuolemantuottamus päätyy oikeuden arvioitavaksi, kyse ei ole läpihuutojutusta.

Oikeusoppineet katsovat, että teosta epäillyn uusnatsin Jesse Torniaisen tuomitseminen törkeästä kuolemantuottamuksesta vaikeutuu merkittävästi, koska pahoinpitelyn uhri (28-vuotias Jimi Joonas Karttunen) kuoli vasta päästyään Töölön sairaalasta.

– Juttelin esimerkiksi rikosoikeuden professorin Jussi Tapanin ja oikeustieteen tohtorin Kari Uotin kanssa. He molemmat ovat sitä mieltä, että epäillyn tekijän vastuu päättyy siihen, kun lääkäri oli tutkimusten jälkeen päättänyt kotiuttaa Karttusen, rikostoimittaja Pekka Lehtinen sanoo.

– Ydinkysymys on, katkeaako vastuu, jos tavanomainen hoitomalli päävammatapauksissa kuitenkin on, että uhria ei makuuteta sairaalassa vaan passitetaan kotiin toipumaan, rikostoimituksen päällikkö Jarkko Sipilä toteaa.

Rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen on Tapanin ja Uotin kanssa lähes samaa mieltä.

– Jos lääkäri on ollut huolimaton tai tehnyt hoitovirheen, epäilty tekijä voi välttää vastuun. Jos taas uhrin vammaa ei ole voinut havaita, vastuu ulottuu tekijään potilaan kotiuttamisesta huolimatta, Tolvanen muotoilee.

Törkeästä kuolemantuottamuksesta voidaan tuomita enimmillään kuusi vuotta vankeutta. 

Poliisin mukaan Asema-aukion pahoinpitely on tallentunut valvontakameraan. Torniainen vangittiin todennäköisin syin epäiltynä rikoksiin. Hän kiistää teot.

Lisäksi Vinkkimiehet puivat paljastunutta koulusurman valmistelua ja sitä, kuinka Hollannissa asunut imaami värväsi netissä 17-vuotiaan kantasuomalaisen "Jounin" terroristijärjestön riveihin Syyriaan. 

Sipilä kertoo videolla myös, mitä Salon arvokuljetusryöstön tutkinta paljasti epäillyistä tekijöistä.

Vinkkimiehet on noin parin viikon välein MTV.fi:ssä ilmestyvä keskusteluohjelma, jossa MTV Uutisten rikostoimituksen päällikkö Jarkko Sipilä ja rikostoimittaja Pekka Lehtinen vaihtavat mielipiteitään rikos- ja oikeusalan ajankohtaisista aiheista ja toisinaan haastattelevat alan vaikuttajia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja