Villa Mairea on Alvar Aallon taidonnäyte

Porin Noormarkussa sijaitseva Villa Mairea lukeutuu arkkitehti Alvar Aallon tunnetuimpiin teoksiin. Myös Villan sisustus on Aallon käsialaa.

Alvar Aalto suunnitteli Villa Mairean ystävilleen Harry ja Maire Gullichsenille heidän Suomen residenssikseen ja edustusasunnokseen.

Kristian Gullichsen, Harryn ja Mairen poika, oli 7 vuotta, kun Villa Mairea valmistui. Elettiin vuotta 1939.

− Minua kiinnosti talossa eniten kellarissa sijaitseva iso pannuhuone. Siellä oli kaksi isoa kattilaa, jotka suhisivat ja pihisivät. Mielikuvissani pannuhuone oli valtamerihöyrylaivan konehuone, jossa minä matkustelin maailman merillä, Kristian Gullichsen muistelee lapsuuttaan Villa Maireassa.

Villa Mairea oli kaikin puolin vaikuttava paikka varttua. Modernismia edustavaa rakennusta pidetään yhtenä tyylinsä onnistuneimmista taidonnäytteistä.

Alvan Aallon kädenjälki näkyy myös Villa Mairean sisustuksessa, josta hän vastasi yhdessä vaimonsa Ainon kanssa. Sisustus koostuu pitkälti modernista taiteesta ja Artekin kalusteista.

− Sisustus on yhä alkuperäisessä muodossaan. Äidin kuoleman jälkeen se ei ole muuttunut miksikään, vaan on samassa kunnossa taidekokoelmineen ja esineineen, Kristian Gullichsen kertoo.

Kaikki tervetulleita vierailulle

Maire Gullichsen piti Villa Maireaa avoimena yleisölle vuosina 1973−1987. Kun aika jätti perheen äidistä, Villa Maireasta tuli säätiö.

Nykyään rakennukseen voi tutustua tilauksesta Mairea-säätiön kautta. Vierailijoita käy vajaat 3 000 vuosittain.

− Painopiste on ulkomaalaisissa, mutta myös kotimaista turismia on aika paljon. Paikalle voi tulla myös yksityishenkilönä. Pyrimme muodostamaan ilmoittautuneista ryhmän, jotta voimme palvella samalla opastuksella useampia vierailijoita, Kristian Gullichsen kertoo.

"Kauneinta on kokonaisuus"

Arkkitehtuurin ohella vierailijat pääsevät tutustumaan harvinaiseen kokoelmaan suomalaista ja kansainvälistä taidetta sekä muotoilua.

Sisustuksen rahallista arvoa Kristian Gullichsen ei halua eritellä. Turvatoimet Villa Maireassa ovat kuitenkin kohdillaan.

− Vierailut on järjestetty tällä tavalla siksi, että jos paikalle tulee suuri ryhmä kerralla, pitää olla vastaavasti riittävästi henkilökuntaa paikalla. Varkaustapauksia Villa Maireassa ei ole ollut − onneksi.

Kristian Gullichsenin silmissä Villa Maireassa kauneinta on kokonaisuus. Juuri nyt on varsin otollinen aika vierailuun: aurinko paistaa ja luonnossa on ruska.

− Villa Mairea on osa Noormarkun ruukin ympäristöä, vaikka onkin vähän sivussa. Ruukki on jo itsessään nähtävyys.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja