Mainos

Viljelijät vaativat geenimuuntelulle kontrollia

Pienviljelijät ympäri maailmaa vaativat tiukkaa sääntelyä geenimunnelluille viljelytuotteille, joita he kutsuvat "geneettiseksi saasteeksi". Viljelijät ovat huolissaan siitä, että muunnellut geenit leviävät ja sekoittuvat muuntelemattomiin lajikkeisiin. Viljelijät esittivät vaatimuksensa Montrealissa, Kanadassa meneillään olevissa kokouksessa.

Viljaa

YK:n isännöimä bioturvallisuuskokous pohtii geenimuuntelun ympäristösääntöjä. Erityisesti orgaanisiin tuotteisiin keskittyneet viljelijät ovat huolissaan lajikkeidensa puhtaudesta, jos lähistöllä kasvaa geeenimuunneltuja kasveja.
-Ongelma on se, että geneettistä saastetta ei voi kerätä eikä siivota jälkikäteen, sanoo Steve Gilman, New Yorkin osavaltiosta kotoisin oleva orgaanisten tuotteiden kasvattaja.

Vaikeissa neuvotteluissa keskeinen kiistakysymys on se, kuinka vapaasti biomuunnelluilla tuotteilla voidaan käydä kauppaa. Yhdysvallat ja sen takana oleva ns. Miami-ryhmä, johon kuuluvat Kanada, Australia, Argentiina, Chile ja Uruguay vaativat mahdollisimman löyhiä kauppasääntöjä. Kauppakumppanit saisivat niiden mukaan kieltäytyä ottamasta vastaan geenimuunneltuja tuotteita vain siinä tapauksessa, että niiden vaarat ympäristölle voidaan todistaa tieteellisesti.

Yhdysvallat haluaa myös, että kauppasäännöstö koskisi vain sellaisia geenimuunneltuja tuotteita, jotka joutuvat suoraan kosketukseen ympäristön kanssa, esimerkkinä siemenet ja muunnellut bakteerit. Säännöt eivät koskisi valmiita tuotteita, jotka sisältävät geenimuunneltuja osia. Valtaosa muista maista, mm. EU ja lukuisat kehitysalueet, haluavat geenimuunneltujen tuotteiden selvää merkitsemistä sekä mahdollisuutta kieltäytyä vastaanottamasta tuotteita, joiden pelätään aiheuttavan haittoja.

Geenimuuntelu jo arkipäivää Pohois-Amerikassa

Neuvotteluissa käsitellään myös keskeistä kiistaa siitä, miten YK:n mahdollisesti aikaansaama säännöstö ja Maailman Kauppajärjestö WTO:n kauppasäännöt suhtautuvat toisiinsa. Yhdysvallat haluaisi ylivallan WTO:n säännöille, sillä se pelkää, että EU ja muut maat vetoavat vastaisuudessa geeniruokaan liittyvissä kauppakiistoissa YK:n bioturvallisuussääntöihin.

Mukana neuvotteluissa on edustajia 138 maasta. Eilen Montrealiin saapuivat myös 46 maan ympäristöministerit. Maanantaina alkaneet neuvottelut yritetään saada päätökseen huomiseen mennessä. Edellisen kerran kauppasäännöistä neuvoteltiin viime vuoden helmikuussa Kolumbiassa, mutta Yhdysvallat ja sen liittolaiset kaatoivat sovun; mukana olleet 125 muuta maata olisivat olleet valmiit hyväksymään sopimusluonnoksen.

Yhdysvalloilla ja myös Kanadalla on paljon pelissä, sillä molemmat tuottavat jo runsaasti geenimuunneltua viljaa. Yhdysvaltain soijapapusadosta lähes puolet on geenisoijaa ja maissistakin jo 37 prosenttia on geenimuunneltua. Markkinoille on tulossa myös uusia tuotteita, kuten geenimuunneltua kalaa, puita ja bakteereja.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.