Mainos

Viking Linelle uusi matkustaja-alus

Viking Line tilaa uuden matkustaja-aluksen. Alus rakennetaan STX:n telakalla Turussa ja toimitetaan vuoden 2013 alussa. Sopimushinta on noin 240 miljoonaa euroa.

Uusi alus tulee liikennöimään reitillä Turku-Ahvenanmaa-Tukholma. Aiesopimus sisältää myös option toisesta laivasta.

Turun telakalle uusi laivatilaus tuli kreivin aikaan, sillä loistoristeilijä Allure of the Seas luovutetaan tilaajalle ensi torstaina. Uutta laivatilausta on ehditty odottaa yli vuosi, sanoo STX Finlandin Turun-telakan työntekijöiden pääluottamusmies Jari Aalto.

Uutinen uuden laivan esisopimuksesta otettiin vastaan varauksellisen innostuneesti. Viime kesänä Viking Line ilmoitti jättävänsä uudet alukset tilaamatta, mikä oli tuolloin märkä rätti Turun rautakourille.

- Toivottavasti nyt nimet saadaan varsinaiseen sopimuspaperiin mahdollisimman pian, Aalto huomauttaa.

Uuden laivan rakentaminen alkaa Turussa näillä näkymin ensi syksynä. Aalto ei osaa vielä sanoa, antaako tilaus töitä telakan koko omalle väelle. Joka tapauksessa tilaus tuo suuren helpotuksen lomautettuna oleville. Uuden laivan rakentamisen arvioidaan kestävän puolitoista vuotta.

Turun telakan 1700-työntekijästä noin 800 on tällä hetkellä lomautettuna. Kun Royal Caribbean -varustamon matkustajaristeilijä lähtee näillä näkymin Turusta perjantaina, niin telakalle jää töihin vain kourallinen laivanrakentajia.

Maakaasu polttoaineena

STX:n mukaan tavoitteena on, että laiva käyttäisi polttoaineenaan nesteytettyä maakaasua. Päästöjä mereen ei syntyisi lainkaan, ja päästöt ilmaan olisivat minimiluokkaa. Päätöstä ei ole kuitenkaan vielä tehty. Viking Linen mukaan sopimus on riippuvainen Suomen valtion lupaamasta ympäristötuesta.

Laivan suunnittelu alkaa heti Turussa, ja varsinaiset rakennustyöt käynnistyvät vuoden kuluttua. Hankkeen toteuttaminen vaatii 2600 henkilötyövuotta.

Suomen ja Ruotsin välisille reiteille ei ole tilattu uutta laivaa vuosiin.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.