Viisumivapaus poistumassa Saimaan kanavalta

Viisumivapaat risteilyt Saimaan kanavalla loppuvat. Asiasta ilmoitti Venäjän ulkoministeriö nootilla.

Saimaan kanava

Venäjän ulkoministeriö on lähettänyt Suomen Moskovan suurlähetystölle nootin, jonka mukaan risteilyjen viisumivapaus Saimaan kanavalla päättyy. Suomalaisten turistien on näin ollen hankittava viisumi kanavaristeilyille jo alkavana purjehduskautena.

Ulkoministeriö valmistelee vastausta Venäjän ilmoitukseen. Venäjä on ilmoittanut, että se on viisumivapauden loputtua valmis harkitsemaan ryhmäviisumeita, joita myönnettäisiin lyhyellä toimitusajalla Lappeenrannan toimipisteessä. Venäjän suomalaisille matkustajille myöntämä viisumivapaus on ollut voimassa vuodesta 1991.

Vapautus on todettu Saimaan kanavan matkustajaliikennesopimuksessa. Venäjä on viime vuosina ilmoittanut, ettei suomalaisilla matkustajalaivoilla Saimaan kanavalla tehtävien matkojen viisumivapaus ole enää perusteltua.

Venäjän ilmoitus on takaisku Saimaan kanavalla liikennöiville suomalaisvarustamoille. Kanavaristeilyjä on järjestänyt kaksi varustamoa, lappeenrantalainen Karelia Lines ja kotkalainen Kristina Cruises. Vuonna 2001 varustamot kuljettivat Saimaan kanavalla noin 100 000 matkustajaa. Matkustajamäärä oli kanavaliikenteen kaikkien aikojen ennätys.

Kanavaristeilyt päättyvät jos viisumivapaus poistuu

Karelia Linesin toimitusjohtajan Reijo Paajasen mukaan varustamon Carelia-aluksen risteilyt Viipuriin loppuvat, jos viisumivapaus poistuu Saimaan kanavan liikenteestä. Paajanen sanoo tulkitsevansa Venäjän lupaukset "lyhyellä toimiajalla myönnettävistä ryhmäviisumeista" puhtaasti rahastusmuotona eikä viisumikysymyksenä. Ryhmäviisumit eivät hänen mukaansa liikennettä pelasta.

Karelia Linesin Viipurin risteilyjä on varattu tulevalle purjehduskaudelle jo runsaat 10 000. Viime vuonna matkoille osallistui 35 000 turistia.

-Siinä muodossa kuin asia on esitetty, meidän liikenteemme Viipuriin on poikki. Meitä on rahastettu vuosien saatossa erityyppisiltä momenteilta jo tarpeeksi. Jos viisumivapaus poistuu meidän pää ei kestä pinnalla, Paajanen sanoo. Hän kertoo eläneensä siinä toivossa, että viisumivapaus jatkuisi 12 vuotta, eli ajan jonka kanavasopimus on vielä voimassa.

-Haluan kuitenkin todeta sen, että viimeistä lukua tässä asiassa ei varmasti vieläkään ole kirjoitettu. Ennen jäiden lähtöä tilanne voi jo olla ihan mikä hyvänsä. Tämä arvaamattomuus tässä hommassa on aina suuri ongelma, hän tähdentää. Kanavaliikenteen viisumivapaudesta on neuvoteltu valtioiden välillä Helsingissä ja Moskovassa jo viime syksystä pitäen, jolloin venäläiset ilmoittivat viisumipakosta.

Sopimus Saimaan kanavalla tehtävien risteilyjen viisumivapaudesta perustuu valtioiden väliseen 1962 tehtyyn sopimukseen. Carelia-alus on 220-paikkainen. Paajasen mukaan 4-5 viikon sesonkiaikana paikkoja voisi myydä enemmänkin. Viipurinmatkoja tehdään Saimaan kanavaa pitkin toukokuun puolestavälistä syyskuun puoleenväliin. Karelia Lines on järjestänyt Saimaan kanavalla risteilyjä Viipuriin vuodesta 1984.

(MTV3-STT)
Satamalaitos kertoo lisää Saimaan kanavasta
(Seitsemän uutiset 20.03.2002)

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja