Viisas varoo pakkasen putkivahinkoja

Vesijohdot jäätyvät ja rikkoutuvat paukkupakkasilla helposti, mutta vahinkoja voidaan ehkäistä ennakolta. Vakuutusyhtiöiden keskusliiton vahinkovakuutusjohtaja Veli Matti Ojala listaa joukon hyviä tapoja:

-Seuraa säätilannetta ja toimi jo ennen kovia pakkasia, suojaa putkistot mahdollisuuksien mukaan: peitä ne etenkin kriittisistä kohdista peitteillä, jo paksu sanomalehtikerros auttaa.

Ulkona eristämiseen voi käyttää lunta, turvetta tai olkia, käytettyjä säkkejä tai muuta sopivaa materiaalia. Lunta kannattaa kasata rakennusten seinustoille putkien tason yläpuolelle.

-Ensiapuna voi vesihanat jättää joksikin aikaa hitaasti valumaan. Juokseva vesi estää jäätymistä.

-Käytä mahdollisuuksien mukaan sähkölämmitintä tai irtopatteria, Ojala jatkaa.

Putkiin asennettu sähkövastus on nykyisin yleisesti käytetty ja hyvä keino. Vastus kannattaa suunnitella ja asentaa jo ennen pakkasten tuloa. Pakkasten jo paukkuessa asentaminen on myöhäistä.

-Kylmilleen jäävissä tai pitkään käyttämättöminä olevissa tiloissa putket on viisasta tyhjentää kokonaan.

Aina ei jäätymistä voi välttää. Sulatus on tehtävä varoen, ettei aiheuta tulipaloa tai vesivahinkoa - jos putki on ollut pitkään jäässä, alkaa se sulaessaan todennäköisesti vuotaa.

Ei avotulta putken sulatukseen

Turvallisin ja nopein putkien sulattaja on ammattimies, joka höyryn avulla saa putket auki. Mikäli sellaista ei kohtuuajassa saa paikalle. voi putkia yrittää sulattaa itse käyttämällä hyväksyttyjä sähkölämmittimiä ja lämpöpuhaltimia.
-Esimerkiksi auton sisälämmitin sopii tarkoitukseen hyvin.

Myös lämmin vesi on tehokas sulattaja, jos jäätynyt putki on näkyvissä.

-Sulatuksessa ei kuitenkaan pidä käyttää lämmitintä, jossa on hehkuvia vastuspintoja. Lisäksi on aina muistettava noudattaa laitteen käyttöohjetta ja käyttää sulattamismuuntajissa vain sallittuja tehoja. Koskaan ei putkien sulattamiseen saa käyttää avotulta, Ojala tähdentää.

-Kiinteistö- ja kotivakuutuksista korvataan jäätymisvahinkoja valitun vakuutusturvan mukaisesti. Pelkät sulattamiskustannukset katsotaan kuuluviksi normaaliin kiinteistön huoltoon ja kunnossapitoon eikä niitä korvata vakuutuksesta, jos muuta vahinkoa ei ole tapahtunut, hän lisää.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat