Viinikysely kuumensi tunteet: "Hinnoittelupolitiikka viinien suhteen on lähes perverssi"

Makuja-osio kysyi lukijoiltaan, pitäisikö viinit ja väkevät siirtää Alkosta ruokakauppoihin. Kyselyyn osallistui 289 vastaajaa, ja reilusti yli puolet haluaisi ainakin viinit kauppojen valikoimiin. Kaupan vapautumista kuitenkin vastusti reilut 44 prosenttia vastanneista.

Vaikka kyselyyn vastanneista reilu puolet tahtoo ostaa ainakin viininsä ruokakaupoista, kaikkein äänekkäimmin asiaa kommentoivat ne, joiden mielestä ajatus on aivan tuhoon tuomittu.

– Ei missään tapauksessa! Nuorille liian helppo käytettäväksi.Täällä kylmässä Suomessa on muutenkin noita ikäviä tapauksia alkoholin käytön vuoksi.Viina on viisasten juoma.Tarjottu alkoholi on köyhän surma, nimimerkki Vastuullinen ärähtää.

– Alkoholia käytetään nykyään liikaa.Ongelma kasvaa lisää jos saadaan vahvaa alkoholia helposti. Vahva humala tila lisää ongelmia kotona.

– Viinien ja alkoholin käyttö yleisesti on jo nyt liiallista. Perheet särkyy ja lapset kärsii, muistuttaa nimimerkki Raitis mummi.

– Alkoholin osto ja käyttö lisääntyisi.Päinvastoin sen käyttöä pitäisi vähentää,koska se tuottaa niin paljon harmia ja kuolemaa Suomessa.

– Alkoholiongelmaisia tulee koko ajan lisää ilman että viinaa saa ruokakaupoista. Helpompi saatavuus altistaa etenkin nuoria alkoholin väärinkäyttöön ja vanhempien ongelmia syventää. Viinat ja viinit pysykööt Alkoissa.

Viinit ja ruoka kuuluvat yhteen

Moni vastanneista toivoo viinejä ruokakauppoihin siksi, koska viinit kuuluvat yhteen ruokien kanssa. Nämä vastaajat olivat sitä mieltä, että ainakin viinit tulisi siirtää ruokakauppoihin.

– Tottakai pitää siirtää, koska olemme EUsa ainakin vielä ja kansainväliseti ajatellen muuaalla kaupat ovat täynnä alkon tuotteita. Emme tarvitse tällaista kaksinaamaista holhousta.

– Ruokaostoksien yhteydessä olisi kätevää löytää ruualle juuri oikea viini. Aikaa myös säästyisi, kun ei tarvitsisi mennä vielä Alkoonkin jonottamaan.

– Koska viikonlopun gourmet ruokiin kuuluu olennaisena osana sopivat viinit. Ei sinne tarvitse Gambina tai Sorbus -tyyppisiä – tai mitä ne nykyään on – juomia viedä. 7 ,- ja 12,- € valko ja punaviinit sopivasti ja kauppakohtaisesti valittuina olisi se toiminta idea. jos kaupassa ei ole palvelevaa liha- kalatiskiä, ei viini valikoimaakaan tarvita.

– Väkevät viinat voivat olla Alkossa, mutta viinit ja A-olut ruokakauppaan. Nytkin Alko on monien ruokakaupppojen yhteydessä - eri ovista vaan mennään sisään. Vanhoillista. Miksi ei voisi yhtä hyvin ostaa ruokaviinejä samasta kaupasta - sitä en ymmärrä. Pekka Puska on tietenkin eri mieltä - ja Räsänen, tuumii nimimerkki Eurooppalainen.

– Keneltä se on pois, jos vaikkapa viiniä saa myös marketista eikä vain saman marketin vieressä olevasta Alkosta? Välillä Suomen kaltaisessa holhousyhteiskunnassa on todella raskasta ja masentavaa elää, Tommi kommentoi.

Hinnoittelupolitiikalle ronskia arvostelua

Monissa kommenteissa vastustettiin monopolia kovin sanakääntein.

– Alkon hinnoittelupolitiikka viinien suhteen on lähes perverssi. Todellisuudessa suosittujen tuotteiden hintaa lasketaan ja harvinaisempien tuotteiden hintaa nostetaan jotta ihmiset ostaisivat aina sitä samaa El Tiempoa ja Alko säästää valikoimassa. Monet Alkon kympin viineistä ovat muualla maailmassa ihan silkkaa pöytäviiniä. Sama viinojen suhteen - kossu on keinotekoisesti halvinta, nimimerkki Erkko jyrähtää.

– Eihän missään muualla euroopassa nykypäivänä haeta alkoholijuomia jostain alkosta. Tosi vanhan aikaista typerää, niin että oikein hävettää.Saadaan myös enemmän kilpailua aikaiseksi hinnoittelulla.

– En usko että monopoliasema on hyväksi kilpailulle. Viinien siirtäminen kauppoihin auttaa myös uusia toimijoita maahantuonti. Ongelmaksi koituu valvonta. Onko kaupalla henkilökuntaa riittväsäti valvontaan ja järjestyshäiriöiden ennaltaehkäisyyn. Suomalaiset kun eivät muutu hetkessä "eurooppalaisittain kuluttaviksi" vaan edelleen ryypätään ja raskaasti. Mutta seuraava sukupolvi on jo hyvää vauhtia siirtymässä maailmakansalaisten porukkaan ja osaavat ehkä poistaa vanhat kaavat kun saavat oppia muustakin kuin lauantain pakollisesta kossusta. Asai kun EI ole niin, että poissa silmistä, poissa mielestä, vaan toisinpäin. Tavallistetaan viinit ja opitaan kohtuukäyttämään ja nautiskelemaan. Onhan niitä suklaaholistejakin maailma täynnä - nimim. kokemusta on, sanoo Mamma.

Alkon asemaa myös puolustettiin.

– Alko tuo laajasti ja asiantuntevasti viinejä maahan. Myös hinnoittelu toimii kaksipuolisesti edukseen: halvat viinit eivät ole liian halpoja ja katteista maksetaan osingot valtiolle, joka sitten jakelee ne eteenpäin infraan. On myös laadun kannalta hyvä asia, että myynnistä vastaa yksi taho, näin ollen väärennöksien tulo markkinoille on lähes poissuljettu, rauski kommentoi.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja