Viinien opettelu vaatii aikaa

Vuonna 1986 Jorma Sairanen joutui noloon tilanteeseen. Cannesin filmifestivaaleilla hänen pöytäseurueensa istui hienolla illallisella ja oli aika tilata viini. Tarjoilija ei osannut suositella viinilistalta mitään ja Sairanen itse ei erottanut Bordeauxia Burgundista. Tästä hetkestä alkoi opettelu ja nykyään viiniharrastus on purrut niin, että keittiön viinikaapin sisältö alkaa vyöryä yli.

Mitä ihmettä? MTV3:n uusi ohjelmajohtaja Jorma Sairanen tilaa lonkeron. Olin varautunut itsetietoiseen viinilistan tutkiskeluun, jonka päätteeksi joutuisin noloon tilanteeseen paljastaessani, että muistan lähinnä yhden viinin nimeltä. Se on Raimat Abadian punaviini, josta saa pulittaa toimittajan kukkarolle jo aika kalliin hinnan, 74 markkaa. Näin alkajaisiksi täytyy kai todeta, että viiniharrastaja ei AINA juo viiniä.

- Viiniharrastus on aikaa vievää puuhaa. Alkuinnostus tuli siis jo silloin 15 vuotta sitten, samaan aikaan kun siirryin tv-alalle. Cannesin tapahtumien jälkeen aloitin viinien määrätietoisen opiskelun ja aina voi oppia uutta, kertoo Sairanen.

Viinien tuntija ei saa tietojaan pelkästään lukemalla kirjoja. Aivan kuten keittotaidotkaan eivät siirry kokkauskirjojen sivuilta suoraan ruuanlaittajan hyppysiin. Kirjaviisaat eivät ole Sairasen mielestä aitoja viinien asiantuntijoita, eikä nippelitiedoilla oikeissa viininharrastuspiireissa pärjää. Mihinkään viiniklubiin mies ei ole liittynyt. Ruuanlaitto ja viiniharrastus eivät aina kulje käsi kädessä, sillä hän sanoo olevansa huono kokki.

-Ymmärrän kyllä hyvän ruuankin päälle, sillä olen oppinut arvostamaan ruokaa syömällä. Vaikka tuttavapiiriin kuuluu muun muassa Jyrki Sukula, niin kokkausinto ei ole tarttunut. Teen pastaa ja sen sellaista ja kukapa ei nauttisi kunnon aamiaisesta?

Viinien oppiminen on Sairasen mielestä pitkäjänteistä puuhaa. Kokkaamaan ehkä oppisi parissa vuodessa jos kovasti harjoittelisi, mutta viinien hallitsemiseen menee helposti kymmenen vuotta. Viinien harrastaja myös usein ihastuu viineihinsä niin, että pulloja ei henno avata. - Jos Alkoon tulee pieni satsi jotain hyvää viiniä, niin sitä on pakko saada, vaikka viinikaappi onkin liian täynnä. 70 pulloa siellä on jo nyt, kehaisee Sairanen.

Itä-Euroopan viinit tulossa

MTV3:n ohjelmajohtaja Jorma Sairanen sanoo, että viinejä ei voi oppia kirjoista.

Viiniharrastuksena alkumetreillä Jorma Sairanen suosi ranskalaisia viinejä. Nykyään niiden hintataso on kuitenkin noussut hänen mielestään liian korkealle. Mielenkiintoisia uusia tuttavuuksia sen sijaan löytyy Yhdysvaltojen viinivalikoimasta, esimerkiksi Kalifornian San Fransiscon alueelta. Valittaessani kalifornialaisista viineistä saamaani päänsärkyä, Sairanen epäilee minun nauttineen kymmenen dollarin viinejä. Niinhän se taisi tosiaan ollakin. Tunnustan.

-Tulevaisuudessa ajattelin tutustua Itä-Euroopan viineihin, esimerkiksi unkarilaisin ja romanialaisiin viineihin. Sieltä suunnalta uskoisin löytyvän hyviä viininautintoja, pohtii Sairanen.

Entä voisitko suositella hinta-laatu -suhteeltaan hyvää viiniä? - Riippuu siitä, mikä on sinun hinta- laatu -suhteesi? Jos kuljetaan vaikka sadan markan haarukassa, niin suosittelen australialaista Rosemount Shiraz punaviiniä, maksaa noin 80 markkaa. Alkon myyjien kuvausten mukaan kyseessä on hintaluokassaan suosittu viini, joka on ollut valikoimassa jo useampia vuosia. Tummanpunainen Rosemount Shiraz on maultaan täyteläinen, roteva, ryhdikäs ja tamminen. Viiniä luonnehditaan värin puolesta tumman punaiseksi ja tuoksultaan runsaaksi ja luumuiseksi. Kuulostaa hyvältä.

Valkoviini vaikea löytää

Jorma Sairasen mielestä Alkon valikoimista on vaikea löytää hyvää valkoviiniä. Yhtä hyvää valkoviiniä kohden löytyy viisi hyvää punaviiniä.

-Pidän sekä puna- että valkoviinistä, mutta punaviiniä tietysti varastoin enemmän. Hyvä illallinen puolestaan kulkee pitkän kaavan kautta. Shamppanjaa alkuun, valko-ja punaviinit ja lopuksi joko makea viini tai kahvi ja konjakki tai Calvados. Nautin mielummin vähän hyviä erilaisia kuin paljon samaa laatua. Minulla on muuten huono viinapää, tunnustaa Jorma Sairanen.

Teksti ja kuvat: Tanja HuutonenLue myös Jorma Sairasen huushollista

Lue myös:

    Uusimmat