Viilennätkö koiraasi kylmällä pyyhkeellä? Ei aina kannata

Tällä kikalla tunnistat koiran nestehukan 1:03
Tällä helpolla kikalla voit tunnistaa koiran nestehukan.

Koiran lämpöhalvaus on salakavala tila, joka voi iskeä yllättävän nopeasti. Tärkeintä onkin ennaltaehkäisy.

Tarpeeksi raikasta vettä ja lenkit järkevään aikaan. Yksinkertaisilla ohjeilla voit välttää koiralle hengenvaarallisen lämpöhalvauksen.

Karhupuiston pieneläinklinikan eläinlääkäri Ilona Harjun mukaan helteillä on syytä kiinnittää erityistä huomiota lenkkiaikoihin ja lenkkien pituuksiin.  

– Helteillä tekisin lenkit mieluummin aamulla ennen kuin aurinko on noussut. Lisäksi välttäisin keskellä päivää ulos vientiä, kun aurinko on korkeimmillaan ja päivä on kuuma, Harju kertoo.

Lämpiminä päivinä on myös erityisen tärkeää huolehtia siitä, että ulkona oleilevalla koiralla on mahdollisuus päästä varjoon ja tarjolla on koko ajan raikasta vettä.

– Koiralle voi myös tarjota tällaisia elektrolyyttijuomia, joita myydään esimerkiksi apteekeissa, Harju kertoo.

Kylmällä pyyhellä viilentäminen voi pahentaa koiran tilaa

Entä klassinen kylmä pyyhe -metodi? Harjun mukaan koiraa, jolla on jo lämpöhalvausoireita, ei tulisi viilentää kylmällä pyyhkeellä, vaikkakin tähän on aiemmin kannustettu.

– Kylmä pyyhe saattaa estää lämmön haihtumisen koiran iholta ja näin vain pahentaa koiran tilaa.

Pyyheviilennystä voi kuitenkin käyttää ennaltaehkäisevästi esimerkiksi pukemalla koiralle märän t-paidan lenkille lähtiessä. Tällöin omistajan tulee kuitenkin olla varma, että koira ei jo kärsi lämpöhalvausoireista. Harju muistuttaa, että uinti on hyvää liikuntaa koiralle myös hellepäivinä.

Katso myös: Mitä pitää tehdä, jos kyy puree koiraa?

Voiko kyyn purema tappaa koiran? 6:55
Kyyn purema voi viedä koiran hengen. 

Miten hoitaa koiran hotspotia? Entä onko kyyn purema hengenvaarallinen? 

Terveysmyytit-sarjan uudella kesäkaudella sukelletaan kesään liittyviin eläinuskomuksiin. Katso koko jakso MTV Katsomosta.  

Myyttejä murretaan myös ihotautilääkärin, ravitsemusterapeutin, seksuaalineuvojan ja yleislääkärin kanssa. Ohjelman juontajana toimii MTV Uutisten terveystoimittaja Nelli Hyttinen.

Voiko järvestä saada syyhyn? Aiheuttaako käristetty grillimakkara syöpää? Entä onko olut hyvä palautusjuoma? Katso kaikki jaksot nyt MTV Katsomosta

Lue myös:

    Uusimmat