Maanjäristyksiä, tsunamiuhka, jättitulvia ja tulivuorenpurkaus – viikonlopun huipentaa maapallon ohi kiitävä asteroidi

1:20
Katso video: Islannissa on viikonloppuna jännitetty näyttävää tulivuorenpurkausta.

Tänä viikonloppuna maailmalta on raportoitu erilaisia luonnonilmiöitä. On Australian hirmutulvia, Islannin tulivuorenpurkausta ja Japanin tsunamiuhkaa. Pisteenä iin päälle Maan ohi kiitää kosmisessa mittakaavassa läheltä liippaava asteroidi.

Tässä artikkelissa summataan viikonlopun isoimmat luonnon ja maailmankaikkeuden aiheuttamat uutistapahtumat.

Rankkasateista hirmutulvat Australiaan

Australian itärannikolla useita päiviä jatkuneet rankkasateet ovat aiheuttaneet pahoja tulvia. Tuhansia ihmisiä on määrätty evakuoitavaksi kodeistaan maan suurimman kaupungin Sydneyn esikaupunkialueilla.

Sääolosuhteiden uskotaan vain huonontuvan lähipäivinä ja rankkasateiden on ennustettu jatkuvan torstaihin asti. Australian ilmatieteen laitos on ilmoittanut uusista tulvavaroituksista ympäri osavaltiota.

Tulva- ja rankkasadetilanne on erityisen vaikea Uuden Etelä-Walesin pohjoisrannikolla. Australian yleisradioyhtiö ABC:n pohjoisrannikon kaltaisia tulvia nähdään kerran sadassa vuodessa.

Katso myös video:

1:22

Japanissa tsunamivaroitus

Japanissa sen sijaan koettiin voimakas maanjäristys ja siitä johtunut tsunamivaroitus.

Maan koillisrannikon edustalla tapahtunut maanjäristys oli voimakkuudeltaan 7,2 Richterin asteikolla ja se tapahtui noin 60 kilometrin syvyydessä. Se ei kuitenkaan aiheuttanut suuria vahinkoja, ja ainoastaan kahden ihmisen on raportoitu loukkaantuneen lievästi.

Japani sijaitsee maanjäristysherkällä alueella, jossa tapahtuu järistyksiä säännöllisesti.

Viime viikolla Japanissa muistettiin kymmenen vuoden takaista isoa maanjäristystä, jonka aiheuttama tsunamiaalto surmasi yli 18 000 ihmistä. Tsunami sai aikaan myös vakavan ydinvoimaonnettomuuden Fukushimassa.

Islannissa purkautui tulivuori

Islannissa maa on järissyt viime aikoina oikein urakalla. Viimeisen kolmen viikon aikana maanjäristyksiä on ollut käsittämättömät 40 000–50 000 kappaletta, arviosta riippuen.

Maajäristykset saivat myös 6000 vuotta uinuneen Fagradalsfjall-tulivuoren purkautumaan myöhään perjantai-iltana maan pääkaupungin Reykjavikin lähellä.

Tulivuorenpurkauksen vuoksi lentoliikenne maan päälentokentälle Keflavikiin keskeytettiin joksikin aikaa. Moni muistaa vuoden 2010 tammikuun, jolloin niin ikään Islannissa sijaitsevan Eyjafjallajökullin tulivuoren purkaantumisen syöksemä tuhkapilvi sulki Euroopan lentoliikenteen useiksi päiviksi.

Ja sitten vielä asteroidi

Tänään illalla Maan ohitse viuhahtaa halkaisijaltaan 900-metrinen asteroidi. 20 vuotta sitten ensimmäisen kerran havaittu asteroidi 2001 FO32 ohittaa Maan kello 18 jälkeen.

Lähimmillään asteroidi tulee olemaan noin kahden miljoonan kilometrin päässä Maasta, kertoo Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa. Etäisyys on hieman yli viisi kertaa Maan ja Kuun välimatka.

Tähtitieteen termein arvioituna etäisyys on pieni ja siksi asteroidi on arvioitu "potentiaalisesti vaara aiheuttavaksi asteroidiksi". Maan se ohittaa 124 000 kilometrin tuntivauhdilla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja