Viikon etelänmatkalta koko talven D-vitamiinit

Päivän ohjelman vieras, emeritusprofessori Pentti Tuohimaa on tukinut Tampereen yliopistossa D-vitamiinia. Merkittävää on ollut huomata, että kalsidioli, joka on yksi D-vitamiinin muoto, on hormonaalisesti aktiivinen. Se taas merkitsee sitä, että d-vitamiini vaikuttaa ihmisen terveyteen paljon laajemmin, kuin mitä on tähän asti luultu.

– D-vitamiinin puutos saattaa lisätä riskiä kaikkiin vanhenemiseen liittyviin kroonisiin sairauksiin, Pentti Tuohimaa sanoi päivän ohjelmassa.

Toisaalta myös liian suuret D-vitamiinipitoisuudet lisäävät sairastuvuutta.

– D-vitamiinin vaikutus tautiriskeihin on U-kirjaimen muotoinen eli sekä hyvin matalilla että hyvin korkeilla D-vitamiinipitoisuuksilla sairastumisriski lisääntyy, Tuohimaa selitti.

Aurinko paras lähde

Tuohimaa on käyttänyt itseään koekaniinina tutkiessaan, kuinka paljon aurinko vaikuttaa D-vitamiinipitoisuuksiin. Hän kertoi, että viikon mittaisella etelänmatkalla korvaa talvikaudella syntyvän puutteen, ja vaikutus kestää kuukausia.

– Auringosta saa D-vitamiinia satoja milligrammoja puolessa tunnissa, jos aurinkoa otetaan keskipäivällä. Aamu- ja iltapäivänaurinko sen sijaan vain tuhoaa D-vitamiinia.

On syytä myös muistaa, että veren D-vitamiinipitoisuudet vaikuttavat ihmisen terveyteen erittäin pitkällä aikavälillä.

– Englantilaisen tutkimuksen mukaan lapsena koetut palamiset auringossa vähentävät riskiä sairastua eturauhassyöpään.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja