Viidelle kotimaan lentoreitille tulee liikennöintivelvoite – lennot jatkuvat ensi vuonna näille kentille

Minkälaiset ovat Finnairin suunnitelmat, kun lentoliikenne alkaa elpymään koronaviruksen jäljiltä? Toimitusjohtaja Topi Manner vastaa Viiden jälkeen -ohjelmassa 10:59
MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa pohdittiin toukokuussa sitä, minkälaiset ovat Finnairin suunnitelmat, kun lentoliikenne alkaa elpyä koronaviruksen jälkeen.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on päättänyt julkisen palvelun velvoitteen asettamisesta viidelle kotimaan lentoreitille. 

Velvoitteet koskevat reittejä Helsinki-Vantaan lentoasemalta Joensuun, Jyväskylän, Kokkola-Pietarsaaren, Kemi-Tornion sekä Kajaanin lentoasemille.

Liikennöintivelvoite on voimassa ensi vuoden huhtikuusta vuoden loppuun saakka.

Finnair on aiemmin kertonut Joensuun, Jyväskylän, Kajaanin, Kemin ja Kokkolan lentojen päättyvän maaliskuussa.  

– Olemme Traficomissa katsoneet, että liikennöintivelvoitteen asettaminen näiden viiden yhteysvälin osalta on tällä hetkellä välttämätöntä, jotta alueiden taloudellinen ja sosiaalinen kehitys voidaan turvata, johtaja Pipsa Eklund kertoo tiedotteessa.

Julkisen palvelun velvoitteella on tarkoitus varmistaa Helsingin ja näiden viiden alueen saavutettavuus nykytilanteessa. Myös Savonlinnaan tullaan asettamaan liikennöintivelvoite. Kotimaan lentoliikenteen tukeminen ja palveluvelvoitteen asettaminen on mahdollista EU:n lentoliikenneasetuksen nojalla.

Tarkoituksena kilpailuttaa lentoyhtiöt

Traficomin tarkoituksena on kilpailuttaa näille yhteysväleille lentoliikennetoimija, jolle on mahdollista asettaa julkinen palveluvelvoite. Kaikkien EU:n lentoliikenteen harjoittajien on mahdollista osallistua kilpailutukseen, jos ne katsovat voivansa pystyä tarjoamaan julkisen palveluvelvoitteen kriteerien mukaisia yhteyksiä.

Traficom on toimittanut tarvittavat tiedot kilpailutuksesta EU-komissiolle. Kilpailutus perustuu eduskunnan lisätalousarvion 11,5 miljoonan euron lisämäärärahaan lentoliikenteelle.

Lue myös:

    Uusimmat