Vihreiden meppiehdokkaat pohtivat maahanmuuttoa Huomenta Suomessa: "Turvapaikanhakijoista tulee työntekijöitä, kun..."

EU-vaaliaamussa Vihreät 10:54

Eurovaalit järjestetään Suomessa tänä sunnuntaina 26. toukokuuta. Vihreiden ehdokkaat Ville Niinistö ja Heidi Hautala vierailivat Huomenta Suomessa.

Vihreiden meppiehdokkailla riitti EU-vaaliaamussa aihetta rentouteen, sillä vihreät olisi Ylen tuoreimman gallupin mukaan nyt vaalien toisiksi kannatetuin puolue. Vihreät saattaisi mahdollisesti kasvattaa paikkamääräänsä yhdestä jopa kolmeen.

Jatkokautta europarlamenttiin hakeva Heidi Hautala ja uutena Brysseliin yrittävä Ville Niinistö pohtivat Huomenta Suomessa muun muassa maahanmuuttopolitiikkaa.

Turvapaikkojen osalta EU:n yhteinen menettely olisi Hautalan mukaan ainoa looginen ratkaisu.

– Valitettavasti jäsenmaat eivät ole kyenneet tästä sopimaan. Italiassa ja Kreikassa on valtavia määriä ihmisiä, jotka eivät tiedä mennäkö eteenpäin vai taaksepäin, pois Euroopasta vai muihin maihin. Tähän täytyy löytyä joku ratkaisu, Hautala vetosi.

Niinistö korosti, että muun ohella EU:n pitää myös vahvistaa sosiaalista oikeudenmukaisuutta ja esimerkiksi maahanmuuttajien työllisyyttä.

– Tämä on iso puheenaihe Euroopassa nyt, Niinistö sanoi,

"Ihmissalakuljetus vähenee, jos on laillisia tapoja"

Maahanmuuton osalta julkisuudessa on keskusteltu myös siitä, kannustaako nykyinen turvapaikkapolitiikka ihmisiä turvautumaan ihmissalakuljettajien apuun lähtömaissa. Myös turvapaikkajärjestelmän taloudellinen puoli on puhuttanut.

– Ihmissalakuljetus tietysti vähenee, jos on laillisia tapoja tulla hakemaan turvapaikkaa, Hautala huomautti.

– Turvapaikanhakijoista tulee työntekijöitä, kun heille annetaan mahdollisuus from day one [ensimmäisestä päivästä alkaen] lähteä kehittämään osaamistaan siinä maassa, mihin he tulevat, Hautala kommentoi.

Vaaliaamussa keskusteltiin myös esimerkiksi hiilivuodosta, hakkuista ja maataloustuista. Katso koko keskustelu yltä!

Lue myös:

    Uusimmat