Vihreät uskoo: "Haaviston kannattajat eivät ole kadonneet minnekään"

Pekka Haavisto valmis Vihreiden presidenttiehdokkaaksi 2:00

Lohjalla koolla oleva vihreiden valtuuskunta riemuitsi kansanedustaja Pekka Haaviston aamuisesta ilmoituksesta lähteä ehdolle myös vuoden 2018 presidentinvaaleissa. Haaviston ehdokkuus sinetöidään puoluevaltuuskunnan kokouksessa huomenna.

– Itse olen hyvin helpottunut siitä, että vihreillä on paras mahdollinen ehdokas tarjota Suomen tulevaisuudelle, puheenjohtaja Ville Niinistö totesi.  

Vuoden 2012 presidentinvaaleissa Pekka Haaviston kampanjasta tuli ilmiö, kun hän nousi kuuden prosentin kannatuslukemista Sauli Niinistön haastajaksi ja vaalin toiselle kierrokselle.

Niinistö uskoo vahvasti, että Haavisto-ilmiö on voi toistua. Vetoapua kampanjaan saadaan Niinistön mukaan myös puolueen kasvaneesta kannatuksesta.

– Viidessä vuodessa vihreiden kannatus on kasvanut puolella ja meidän arvot ja tavoitteet on laajemmin suomalaisia jakamia. Kun moni on jo kerran äänestänyt Pekka Haavistoa, niin uskon, että tässä on mahdollisuudet jopa suurempaan kannatukseen kuin silloin, jopa presidentinvaalien voittamiseen, Niinistö sanoo.

Niinistön mukaan Haavisto nousee istuvan presidentin ykköshaastajaksi, jos Sauli Niinistö asettuu ehdolle.

– Jos hän (Niinistö) ei asetu ehdolle, niin Haavisto on jopa ennakkosuosikki. Haaviston kokemus ja persoona on sellainen, että se puhuttelee hyvin laajasti suomalaisia yli puoluerajojen, Niinistö sanoo.

"Rauhanrakentaja"

Puheenjohtaja Niinistön mukaan Haaviston kampanja tulee olemaan viime presidentinvaalien tavoin oma kansanliike, jota vihreät puolueena tukee.

Puoluevaltuuskunnan jäsen Eve Rämö Vantaalta uskoo, että Haaviston kannattajat eivät ole kadonneet minnekään.

– Me odotetaan kaikki, että me päästään tekemään Pekan loistavaa kampanjaa ja comebackia. Toinen iloinen asia on se, että me saadaan tästä todella hyvää vetoapua kuntavaaleihin, Eve Rämö sanoo.

Moni piti vuonna 2012 Haaviston kampanjaa ensimmäisenä todellisena sosiaalisen median kampanjana Suomessa.

– Kyllähän meillä nuoriso luottaa sosiaalisen median erilaisiin työvälineisiin. Sen avulla tieto leviää ja ihmiset kiinnostuu politiikasta, sekin on aika tärkeä asia, toteaa Aaro Kiuru Kaarinasta.

Haavisto nähdään omien joukossa ennen kaikkea rauhanrakentajana, jota tarvitaan tässä ajassa. Tätä puolta moni korostaisi alkavassa kampanjassa.

– Haavisto on pitänyt edelleen luotettavuutensa, on suosittu ja pidetty henkilö ja nimenomaan nykyisenä aikana, kun on tarvetta rakentaa vielä enemmän rauhaa niin maailmalla kuin Suomen sisällä, Liisa Kuparinen Jyväskylästä sanoo.

– En toki moiti nykyistäkään presidenttiä, mutta Pekka Haavisto on erittäin hyvä vaihtoehto. Hän on rauhanlähettiläs, joka on se on edellytys kaikkiin kysymyksiin maailmalla, Teemu Köppä Hangosta toteaa.

Myös puheenjohtaja Niinistön mukaan Haavisto on hyvä käymään konflikteja estävää vuoropuhelua sekä Suomen sisällä että kansainvälisesti. 

– Hän toisi lisäarvoa presidentin tehtävässä, Niinistö sanoo. 

Haavisto ilmoitti halukkuudestaan lähteä ehdolle vihreiden presidenttiehdokkaaksi tänään Ylen Ykkösaamussa. 

Klo 17.00 Korjattu haastateltavan nimi. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja