Mainos

Vihreät puolueiden vetovoimasta: Vihreiden ja perussuomalaisten linja kristallinkirkas, SDP:n sekava

2:08

Perussuomalaiset ja vihreät ovat saaneet eniten lisää jäseniä viimeisen vuoden aikana, ilmenee MTV Uutisten selvityksestä. Perussuomalaisten jäsenmäärä on lisääntynyt liki viidenneksen. Lähes yhtä paljon on paisunut vihreä aate.

Mistä vihreiden jäsenyyssuosio kertoo?

– Aika on sellainen, että vihreiden arvot saavat yhä enemmän kannatusta suomalaisten keskuudessa, tiivistää vihreän puolueen varapuheenjohtaja Hanna Halmeenpää

"Kansa jakautuu vahvemmin"

Mistä perussuomalaisten vastaava kiinnostus kertoo?

– Olen vähän huolestunut siitä. Se kertoo siitä, että meidän yhteiskunta jollain lailla eriarvoistuu. Se ei ole kauhean hyvä kehitys, että hirveän erilaisia arvoja ajavat puolueet kasvavat vahvasti. Se vaikuttaa siltä, että kansa jakautuu vahvemmin. Meillä suomalaisilla pitäisi olla suurimmasta osasta asioista yhteinen arvopohja, Halmeenpää jatkaa. 

Molemmat puolueet, vihreät ja perussuomalaiset, ovat oppositiossa. Miksi oppositiopolitiikka ei näy jäsenhinkuna SDP:lle?

– Ihmisten on helpompi valita puolue, jonka asiat ja arvot ovat selkeät. Sen taustalla on ehkä sellaista, että ihmiset näkevät kristallinkirkkaasti, mitä vihreät ajavat ja sama pätee perussuomalaisiin. Ehkä sosialidemokraatit ovat monelle ihmisille sekava sekoitus sitä, että mitä ne demarit nyt oikein ovat. Heidän tavoitteet eivät ole niin selviä, arvioi vihreiden varapuheenjohtaja.

SDP: Toiminnallamme on vetovoimaa

Vaikka SDP sai viime vuonna liki 1300 uutta jäsentä, jäsenkenttä pieneni. Demarit puhuvat luonnollisesta poistumasta.

– SDP:n jäsenmassa on liittynyt aiempina vuosikymmeninä. Eli se jäsenmäärän pieneneminen johtuu siitä, että jäsenmäärästä poistuu, kommentoi SDP:n järjestöpäällikkö Jenny Suominen

Suominen muistuttaa, että jäsenkirjan ottaminen ei ole puolueelle ainoa mittari.

– Esimerkiksi aktiivimallin ympärillä on ollut vilkkautta. Toiminta, mitä meillä on näiden asioiden ympärillä tarjota, niin sillä on selvästi vetovoimaa. 

Keskusta: Rekistereitä on siivottu

Keskustalla jäsenmäärä on laskenut useammalla tuhannella. Tosin putoamisen varaa on, sillä jäsenmäärä on yhä yli 100 000. Ovaskan mukaan jäsenten keski-ikä painottuu "viidenkympin yläpuolelle".

Onko jäsenrekisterit nyt siivottu täysin?

– Toivon mukaan ne alkavat olla siinä kunnossa kuin niiden pitääkin olla. Meillä on keskitetty rekisteri, mutta myös piireissä sitä ylläpidetään, kertoo keskustan puoluesihteeri Jouni Ovaska

Ovaskan mukaan tärkeintä on, että puolue pystyisi aktivoimaan jäsenkuntansa vaaleissa ja vaalien välillä. 

Jäsenennätyksen vuosi?

Vihreiden puoluesihteeri vahvistaa, että vihreä jäsennousu näyttää jatkuvan myös tänä vuonna.

– Jäsenmaksun maksaneiden määrä on tällä hetkellä edellä sitä, mikä se viime vuonna oli samaan aikaan. Eli jos tahti pysyy samana, tästä tulee taas uuden jäsenennätyksen vuosi, kertoo puoluesihteeri Lasse Miettinen.

Yhtä lailla perusuomalaisten trendi jatkuu puolueelle suotuisana.

– Tänä vuonna uusia jäseniä on tullut 300. Vaikka mahdollisten maakuntavaalien ehdokaslistat ovat isoja, niin meillä on niin paljon uutta ja innostunutta väkeä, niin ei varmaan tuota tiukkaa täyttää ne listat, iloitsee puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo.

MTV Uutiset sai jäsentiedot puoluetoimistoista. Luvut kertovat tilanten tammikuussa 2018. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja