Vihille savusaunassa, metrossa tai hevosen selässä

Kenties kerran
Vihille käydä saamme
Kenties kerran
Olet rinnallain…

Missä vihkiminen tapahtuu? Perinteiset kirkkohäät eivät houkuttele kaikkia vihkipareja. Hääseremonian puitteet voivat olla hyvinkin erilaiset, kunhan pysytään hyvän maun ja terveen järjen rajoissa. Esimerkiksi vihkiminen saunassa syntymäasu "juhlapukuna" ei välttämättä innostaisi juhlakansaa, niin luonnollista kuin alastomuus onkin. Sen sijaan vihkiäisiä on toteutettu muun muassa savusaunan saunatuvassa, minkä jälkeen hääväki on siirtynyt herkulliseen löylyyn.

Hääpari ei välttämättä enää myöskään "seiso rinnakkain" niin kuin häävalssissa lauletaan. Vai mitä sanotte laskuvarjohypyn aikana avioituneesta parista, jonka vihkinyt pappi oli myös innokas hyppyharrastaja? Hmmm… ehkä he "leijuivat rinnakkain", "putoaminen" kun kuulostaa aika epäromanttiselta vaikka onkin tässä yhteydessä kirjaimellisesti totta.

Pihalle, puistoon, pakettiautoon?

Suomen luonto tarjoaa monta mahdollisuutta mieleenpainuviin häihin erityisesti kesällä. Piha- ja puutarhahäät ovat upeimmillaan, kun luonto hehkuu kilpaa morsiamen kanssa. Mikäli sää ja hääväen juhla-asut sallivat, mikään ei tietenkään estä järjestämästä hääjuhlia myös esimerkiksi syksyisen pihlajapuun juurella.

Siltä varalta, että puu ei esimerkiksi pihlajanmarjakoin takia kuitenkaan loista punaisena marjoista vihkiäispäivän aamuna tai taivaalta alkaa vihmoa räntää taikka rakeita, on kuitenkin hyvä olla olemassa varasuunnitelma (olohuone).

Vihkiäisiä on järjestetty liikkuvassa metrossa, erämaassa tunturipuron vierellä, kesämökillä verkkarit jalassa ja rautatieaseman asemasillalla. Naimisiin on menty sukellusveneessä, kuumailmapallossa ja Kasvitieteellisessä puutarhassa trooppisten kukkien keskellä. Erään autoharrastajan hääjuhla järjestettiin Helsingin kauppatorin reunalla avoautossa. He halusivat yllättää vanhanajan autoja harrastaneen ystäväpiirinsä sanomalla toisilleen "tahdon" kesken cruisailun.

Vihille sielunmaisemassa

Paikka kuin paikka on periaatteessa mahdollinen, mutta on hyvä pitää mielessä, että vihkiminen ei saa häiritä alueen normaalia toimintaa. Esimerkiksi juna-asemalla tapahtuvan vihkiminen ei saa missään tapauksessa mitenkään estää junaan kulkemista tai aiheuttaa vaaratilanteita. Niinpä lupaa ei välttämättä heltiä kaikkien paikkojen käyttöön. Jos olet kuitenkin varma asiastasi, luvan saamista saattaa edesauttaa tarkka etukäteissuunnitelma ja selvitys siitä, miten alueen esteetön toiminta varmistetaan vihkitilaisuuden aikana. Ole liikkeellä tarpeeksi aikaisin, niin unelmistasi tulee varmemmin totta!

Jos haluaa todella mielenpainuvat häät, vihkipaikan olisi hyvä olla parille jollakin tavalla erityisen merkityksellinen sen sijaan että se olisi vain erikoinen. Esimerkiksi penkkiurheilijat voisivat vannoa valansa urheilukentällä hääväen todistaessa tilaisuutta katsomosta, tai tietyssä kahvilassa tavanneet voisivat tiedustella omistajilta, sopisiko pienimuotoinen vihkitilaisuus kantapöydän äärellä.

Muutama ratsastuskärpäsen puraisema pari on vihitty hevosen selässä, golfinharrastajia viheriön äärellä. Muista kuitenkin, että harrastuksen pitäisi olla molempien juttu. Vaikka morsian olisi rakastanut hevosia ja tallityöskentelyä polvenkorkuisesta alkaen, ratsain tapahtuvassa vihkimisessä voi olla liikaa jännitteitä, jos sulhanen tuntee olonsa epävarmaksi tai pelkää näyttävänsä kokemattomuuttaan naurettavalta hevosen selässä.

Entä kustannukset?

Vihkitilaisuuteen tarvitaan tietysti myös vihkijä, Suomessa joko pappi tai maistraatin henkikirjoittaja. Kaikki eivät ole valmiita erikoisiin ratkaisuihin, mutta aina kannattaa kysyä. Jos yksi empii, toinen voi olla suostuvainen tai ainakin tuntea jonkun suostuvaisen. Jos vihkipaikkavalintasi edellyttää matkustamista seurakunnan tai maistraatin normaalia toiminta-aluetta kauemmaksi taikka erikoisten varusteiden tai henkilökohtaisten lupien hankkimista, matkakulut ja muut kulut on laskettava hääbudjettiin. Vihkijän tai hänen edustamansa instanssin kontolle niitä ei voi jättää.

Mikäli pappi joutuu uhraamaan vapaa-aikaansa hääpaikan valinnan takia (esimerkiksi pitkän matkan johdosta), on tietenkin korrektia maksaa hänelle korvaus. Maistraatin virkamiehillä ei ole velvollisuutta vihkiä virkapaikan ja virka-ajan ulkopuolella, mutta eri sopimuksella se voidaan järjestää. Virka-ajan ulkopuolella toimitettavista vihkimisistä peritään nykyään 200 euron korvaus ja matkakulut.

Sitaatti: Akselin ja Elinan häävalssi / Heikki Aaltoila

Teksti: Hanna Myllys / Mediafocus
Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat