Viheliäinen mustikkatahra tarttuu tiukasti tekstiiliin – näin poistat sen

Kesä on erilaisten marjatahrojen aikaa. Sokerisen mustikkatahran poistaminen on hankalaa, vaan ei mahdotonta.

Tahran saa puhdistettua helpoiten sen ollessa tuore. Tällöin pelkkä kuuma vesi saattaa riittää. Voit myös käyttää apuna astianpesuainetta. Huomioi tekstiilin pesulappu, sillä herkät kankaat eivät välttämättä selviä kuumavesikäsittelystä.

Kuivunut tahra vaatii tehokkaan puhdistuksen

Jos tahra on päässyt kuivahtamaan, se kannattaa esikäsitellä esimerkiksi sappisaippualla tai pyykinpesunesteellä. Pese tekstiili mahdollisimman nopeasti esikäsittelyn jälkeen valkopesuaineella, mikäli pesumerkintä sallii valkaisun.

Mustikkatahraan voi kokeilla myös hapan-emäskäsittelyä. Tähän tarvitset kaksi astiaa, joista toiseen tulee noin kymmenen prosenttista etikka-vesiseosta ja toiseen vedellä laimennettua ammoniakkia. Tahraa liotetaan etikkaseoksessa, jonka jälkeen tahra huuhdellaan ja kuivataan. Tämän jälkeen tahra käsitellään vastaavasti ammoniakkiseoksessa. Tahra voi vaatia useita käsittelyjä.

Koska kuivan mustikkatahran poistaminen vaatii kovia otteita, se olisi parasta tehdä heti tuoreeltaan. Muutoin tehokkaat puhdistusmenetelmät saattavat vahingoittaa tekstiiliä.

Lähteet: Martat, Siivous,info


Lue myös:

    Uusimmat