Vievätkö nämä areenat maailman ykköstähdet Suomen nenän edestä? Tällaisia ovat naapureidemme komeimmat stadionit

Suomeen suunnitellaan useita monitoimiareenoita, joiden toteutumisesta ei ole vielä takeita, mutta mitkä ovat suurimmat areenat Suomen naapuri- ja lähimaissa juuri nyt? MTV Uutiset otti selvää.

Entisen Hartwall-areenan eli Helsinki-hallin ollessa areenan venäläisomistajiin kohdistuvien pakotteiden vuoksi pois käytöstä, Suomen ykkössisäareena on ollut vuodesta 2022 lähtien jääkiekko-otteluissa 13 300 ja konserteissa 15 000 hengen yleisön vetävä Tampereen Nokia Arena.

Kapasiteetiltaan melko samankokoisen Helsinki-hallin paluusta käyttöön venäläisomistajiin kohdistuvien pakotteiden myötä tapahtuvan pakkolunastuksen tai myynnin myötä on puhuttu jo pitkään, mutta asialle ei ole tapahtunut vielä mitään konkreettista.

Pääkaupunkiseudulle on suunnitteilla tällä hetkellä kolme isoa monitoimiareenaa, kaksi Helsinkiin ja yksi Vantaalle. Jättiareenat ovat suunnitteilla myös Turkuun ja Ouluun. Suunnitelmien toteutumisesta ei vielä ole varmaa tietoa.

Samaan aikaan Suomen naapuri- ja lähimaissa areenatilanne on paremmalla tolalla, vaikka megatähtiä ei aivan takavuosien tahtiin esimerkiksi Tukholmassa ja Kööpenhaminassa ravaakaan.

Listasimme tähän artikkeliin Suomen lähi- ja naapurimaiden suurimmat tällä hetkellä käytössä olevat yli 10 000 katsojapaikan monitoimiareenat. Mukana ovat myös suljettavalla katolla varustetut jalkapallostadionit, koska sama maailmantähden kiertue saattaa pysähtyä sekä Suomessa monitoimiareenalla että Tukholmassa tai Kööpenhaminassa katetulla jalkapallostadionilla.

Suomen naapuri- ja lähimaiden suurimmat monitoimiareenat

Friends Arena, Tukholma, Ruotsi

Mikä?

Noin kuuden kilometrin päässä Ruotsin pääkaupunki Tukholman keskustasta luoteeseen, Solnan kunnassa sijaitseva vuonna 2012 avattu suljettavalla katolla varustettu jalkapallostadion. Friends Arena on maan miesten jalkapallon pääsarjassa Allsvenskanissa pelaavan AIK:n kotistadion sekä Ruotsin jalkapallomaajoukkueen pääasiallinen kotistadion. Hyväntekeväisyysjärjestön mukaan nimetty stadion muuttaa nimensä hotelliketjun mukaan nimetyksi Strawberry Arenaksi tulevana kesänä. Ruotsin euroviisukarsintafinaalin eli Melodifestivalenin pitopaikka vuodesta 2013 lähtien.

Yleisökapasiteetti?

Jalkapallo-otteluissa noin 50 000, konserteissa noin 65 000.

Omistaja?

Ruotsin jalkapalloliitto, Folksam, Solnan kunta, Jernhusen, Peab, Fabege.

Parken, Kööpenhamina, Tanska

Mikä?

Vuonna 1992 valmistunut Tanskan miesten jalkapallomaajoukkueen sekä FC Kööpenhaminan kotistadion, jossa on suljettava katto.

Yleisökapasiteetti?

Jalkapallo-otteluissa noin 38 000, konserteissa noin 50 000.

Omistaja?

Parken Sport & Entertainment.

Tele2 Arena, Tukholma, Ruotsi

Mikä?

Tukholman eteläosassa Johanneshovin kaupunginosassa sijaitseva monitoimiareena, jossa on suljettava katto. Allsvenskanissa pelaavien Djurgårdens IF:n ja Hammarby IF:n kotikenttä. Suosittu ruotsalaisyhtye Kent lopetti uransa kolmeen loppuunmyytyyn iltaan Tele2 Arenalla joulukuussa 2016. 

Yleisökapasiteetti?

Jalkapallo-otteluissa noin 33 000, konserteissa noin 40 000.

Omistaja?

Tukholman kaupunki.

Telenor Arena, Fornebu, Norja

Mikä?

Oslon metropolialueella, kaupungin länsipuolella sijaitseva Norjan suurin sisämonitoimiareena, jossa maan miesten pääsarjaa pelaava jalkapallojoukkue Stabæk IF pelaa kotiottelunsa.

Yleisökapasiteetti?

Urheilutapahtumissa 15 000, konserteissa 25 000.

Omistaja?

Euforum Holding AS.

SKA Arena, Pietari, Venäjä

Mikä?

Joulukuussa 2023 valmistunut jääkiekon KHL-liigassa pelaavan pietarilaisjoukkue SKA:n kotiareena, jonka piti toimia Venäjän isännöimien miesten jääkiekon MM-kisojen pääareenana keväällä 2023. Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF eväsi kisat Venäjältä maan Ukrainassa helmikuussa 2022 aloittaman hyökkäyssodan vuoksi ja kisat isännöivät lopulta Tampere ja Latvian pääkaupunki Riika. Myös Kansainvälinen olympiakomitea vei samasta syystä Venäjältä ja Valko-Venäjältä oikeuden järjestää mitään kansainvälisiä urheilutapahtumia.

Yleisökapasiteetti?

Jääkiekko-otteluissa 21 500.

Omistaja?

Pietarin kaupunki ja SKA Arena LLC.

Avicii Arena, Tukholma, Ruotsi

Mikä?

Globen-nimellä parhaiten tunnettu, vuonna 1989 käyttöön otettu areena Tukholman Johanneshovin kaupunginosassa. Avicii Arena oli maailman suurin pallon muotoinen rakennus vuoteen 2023 asti, jolloin Yhdysvalloissa avattiin jättiareena Sphere. Suomi voitti kautta aikojen ensimmäisen jääkiekon maailmanmestaruuden vuonna 1995 Ruotsissa pelatuissa MM-kisoissa, joiden Globenissa pelatussa loppuottelussa Suomi kaatoi isäntämaan maalein 4–1. Avicii Arena -nimi on kunnianosoitus vuonna 2018 hengen itseltään vain 28-vuotiaana riistäneelle ruotsalaismuusikko Aviciille eli Tim Berglingille.

Yleisökapasiteetti?

Jääkiekko-otteluissa 13 850 katsojaa, konserteissa 16 200.

Omistaja? 

Tukholman kaupunki.

Royal Arena, Kööpenhamina, Tanska

Mikä?

Vuonna 2017 valmistunut monitoimiareena Kööpenhaminan Ørestadin kaupunginosassa.

Yleisökapasiteetti?

Noin 12 500 urheilutapahtumissa, jopa 17 000 konserteissa.

Omistaja?

Kööpenhaminan kaupunki ja Realdania.

Malmö Arena, Malmö, Ruotsi
 

Mikä?

Euroviisuja toukokuussa isännöivä sekä Malmö Redhawks -jääkiekkojoukkueen kotihallina toimiva monitoimiareena Skånen läänissä Ruotsin eteläosassa sijaitsevassa Malmössä.

Yleisökapasiteetti?

Jääkiekko-otteluissa 12 600, konserteissa 15 500.

Omistaja?

Doxa AB.

Žalgirio Arena, Kaunas, Liettua

Mikä?

Liettuan toiseksi suurimmassa kaupungissa Kaunasissa sijaitseva Baltian maiden suurin sisämonitoimiareena, jossa koripallojoukkue BC Žalgiris pelaa kotiottelunsa.

Yleisökapasiteetti?

Urheilutapahtumissa 15 415, konserteissa 17 000.

Omistaja?

Kaunasin kaupunki.

Scandinavium, Göteborg, Ruotsi

Mikä?

Vuonna 1971 valmistunut jääkiekkojoukkue Frölunda HC:n kotiareena.

Yleisökapasiteetti?

Urheilutapahtumissa noin 12 000. Konserteissa 14 000.

Omistaja?

Göteborgin urheilu- ja kulttuurikeskus Scandinavium.

Arēna Rīga, Riika, Latvia

Mikä?

Latvian jääkiekko- ja koripallomaajoukkueiden kotiareena, jossa on pelattu muun muassa jääkiekon MM-kisoja.

Yleisökapasiteetti?

Urheilutapahtumissa noin 11 000, konserteissa noin 14 500.

Omistaja?

Glesum Investments.

Unibet Arena, Tallinna, Viro

Mikä?

Aiemmin nimellä Saku Suurhall tunnettu Viron suurin monitoimiareena.

Yleisökapasiteetti?

Urheilutapahtumissa 7 200, konserteissa 10 000.

Omistaja?

Best Idea OÜ.

 Lue lisää:

Lue myös:

    Uusimmat