Vieläkö muistat JonBenet Ramseyn? Murhatun lapsimissin isä vaatii uusia DNA-tutkimuksia: "On todisteita, joita ei ole koskaan alun perinkään testattu"

25 vuotta sitten murhatun lapsimissin isä vaatii uusia DNA-testejä nykytekniikalla – JonBenet Ramseyn tapauksessa kaikkea ei ole testattu 3:31
25 vuotta sitten murhatun lapsimissin isä vaatii uusia DNA-testejä nykytekniikalla – katso JonBenet Ramseyn isän kommentit

Vuonna 1996 murhatun lapsimissi JonBenet Ramseyn isä vaatii, että DNA-tutkimuksia jatketaan huippuluokan laboratorioissa hänen tyttärensä murhaajan henkilöllisyyden selvittämiseksi. 

Vieläkö muistat vaaleakutrisen yhdysvaltalaistytön JonBenet Ramseyn, jonka kohtalo on ollut rikoshistorian yksi mielenkiintoisimmista mysteereistä?

Lukuisiin lasten missikilpailuihin osallistunut 6-vuotias JonBenet Ramsey löydettiin murhattuna kotinsa viinikellarista Boulderissa, Coloradossa, 26. joulukuuta 1996.

Murhasta on epäilty niin JonBennetin vanhempia Patsy ja John Ramseytä kuin tytön veljeä Burke Ramseyä, joka oli siskonsa kuoleman aikaan vasta 9-vuotias. 

Tapaukseen liittyen on tehty DNA-tutkimuksia, jotka varmistivat viimein vuonna 2008, että perheenjäsenillä "ei nähtävästi" ollut osuutta tytön murhaan. 

JonBennetin äiti Patsy Ramsey kuoli kaksi vuotta aiemmin, eikä siksi koskaan saanut tietää, että hänet oli rajattu pois epäiltyjen listalta. 

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

JonBenetin isä vaatii uusia DNA-tutkimuksia

Tytön isä John Ramsey on nyt antanut haastattelun yhdysvaltalaiselle CNN:lle. Hän on kuullut tyttärensä murhatutkimuksen tilasta omien sanojensa mukaan viimeksi vuonna 2020. 

Yli 20 vuoden ajan tapausta on hänen mukaansa tutkittu neljän eri poliisipäällikön johdolla. 

– Mielestäni liki 6 000 ihmistä on allekirjoittanut vetoomuksen, jossa pyydetään kuvernööriä toimimaan tässä asiassa.

John Ramseyn allekirjoittamassa vetoomuksessa Boulderin poliisia syytetään siitä, etteivät viranomaiset toimineet tarpeeksi nopeasti DNA-todisteiden testaamiseksi. 

Muutama päivä JonBenet Ramseyn murhan jälkeen poliisilla oli käsissään tuntematon miehen DNA:ta. Kenelle DNA kuuluu, se on yhä mysteeri. 

John Ramsey kertoo CNN:lle, että edelleen – siis yli 25 vuotta murhan jälkeen – on olemassa esineitä, joita ei ole koskaan testattu DNA:n varalta.

– JonBenetin ruumiista ja vaatteista löytyi DNA:ta. On myös paljon todisteita, joita ei ole koskaan testattu, John Ramsey sanoo. 

– Olemme jo vuosia yrittäneet saada Boulderin poliisia jatkamaan tutkintaa siinä kuitenkaan onnistumatta, John Ramsey toteaa CNN:n haastattelussa. 

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Paikallinen poliisi vakuuttaa tutkivansa tapausta

Boulderin poliisipäällikkö Maris Herold sanoi aiemmin tällä viikolla antamassaan lausunnossa, että tutkinta "on aina ollut ja tulee aina olemaan Boulderin poliisilaitoksen prioriteettilistalla". Heroldin mukaan JonBenetin tapaukseen liittyen yritetään edelleen löytää osumia kehittyneen DNA-tekniikan avulla. 

– 26. joulukuuta 2996 lähtien tutkijat ovat seuranneet jokaista osastollemme tullutta johtolankaa, sisältäen yli 21 000 vihjettä, kirjettä ja sähköpostiviestiä.

– He ovat matkustaneet 19 osavaltioon haastattelemaan tai puhuttamaan yli tuhatta henkilöä, poliisipäällikön lausunnossa todetaan. 

Viime vuonna joulukuun 26. päivä, siis JonBenet Ramseyn murhan vuosipäivänä, poliisi tiedotti käyttävänsä tutkimusten tehostamiseksi uutta käytössä olevaa tekniikkaa. Se kertoi myös, että tapausta selvittävät henkilöt tarkastavat säännöllisesti DNA-osumia mysteerin ratkaisemiseksi. 

Ramsey haluaa FBI:n mukaan tutkimuksiin

John Ramsey toivoo, että rikoksen tutkinta siirtyisi pois paikallispoliisilta. Hänen mukaansa lapsen murhan tutkinnan tulisi aina tapahtua liittovaltiotasolla, jolloin myös Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI voisi ottaa johdon tutkinnasta mittavammin resurssein. 

Ramseyn perhe onkin nyt vaatinut, että rikospaikalta peräisin olevat esineet tutkittaisiin uudella teknologialla huippuluokan laboratorioissa riippumattoman tahon toimesta, sillä uusin teknologia eivälttämättä ole liittovaltion tai paikallisen poliisin ulottuvissa. 

Vetoomuksen mukaan nyt on "JonBenetin viimeinen mahdollisuus saada oikeutta, jonka hän ansaitsee". 

– He (Boulderin poliisit) ovat pieni yhteisö, jolla ei ole paljoa poliisiresursseja tai kokemusta murhista, John Ramsey sanoo. 

– En syytä heitä, mutta he ovat kieltäytyneet ottamasta vastaan apua niiltä, jotka tietävät, mitä tekevät, hän lisää. 

CNN:n mukaan Coloradon kuvernöörin Jared Polisin toimisto on ilmoitti tällä viikolla perehtyvänsä vetoomukseen. 

Golden State -tappaja esimerkki ratkaistusta mysteeristä

John Ramseyn mukaan liittovaltiolla on DNA-kanta, jossa on entisten ja nykyisten rikollisten DNA-näytteitä. 

Tietokanta ei ole John Ramsayn mukaan kovinkaan kattava, sillä kaikki osavaltiot eivät ole välittäneet näytteitä kantaan. 

– Golden Stale (Kultaisen osavaltion) -tappajan pitkäksi aikaa kylmäksi jäänyt tapaus ratkaistiin periaatteessa julkisen DNA-tietokannan avulla, John Ramsey huomauttaa.

Vuonna 2018 ratkenneen rikoksen selvittämisessä käytettiin apuna DNA-analyysiin yhdistettyä sukututkimusta. 

Isä uskookin, että JonBenetin murhanneen henkilöllisyys selviää nimenomaan DNA:n avulla. 

– Kokeneet tutkijat ovat sanoneet minulle niin, hän sanoo. 

Lue myös:

    Uusimmat