Vieläkin ehdit: Perusta luontoystävällinen komposti pihamaallesi!

Kompostin perustaminen on todella palkitsevaa – heittämällä kompostiin esimerkiksi elintarvikebiojätteet saat keväällä muhevaa, itsetuotettua multaa pihallesi. Kompostin voit joko ostaa valmiina tai nikkaroida itse.

Komposti on luontoystävällisyydessään omaa luokkaansa, ja sen käytöllä voidaan jopa hillitä haitallisia kasvihuonepäästöjä. Jos haluat valmistaa kompostin itse, pääset helposti alkuun hankkimalla puusta valmistetun säiliön, jonka voit asettaa pihallesi varjoisaan paikkaan, jossa on myös toimiva salaojitus.

Aloita jätteiden laitto kompostiin "kolmen suhde yhteen"-tekniikkaa käyttäen. Kolmasosan jätteestä tulisi olla esimerkiksi lehtiä, puulastuja tai heinää, ja yksi osa taas kodin biojätettä, kuten hedelmien kuoria tai kananmunia. Jos komposti alkaa haista todella voimakkaasti, huolehdi, että siellä on riittävästi puutarhajätettä. Kompostin kosteuden pitäisi olla sellainen, että siellä oleva maa-aines tuntuu kostealta olematta kuitenkaan märkä tai vetinen.

Kompostissa olevat aineet ovat valmiita uusiokäyttöön 5–12 kuukauden sisällä kompostin perustamisesta. Tunnistat valmiiksi kompostoituneen maaperän siitä, että tuoksuu samalta kuin mikä tahansa muu multa. Voit myös testata kompostituotteen valmiuden ottamalla pienen näytteen muovipussiin, ja haistele sitä ennen pussin sulkemista. Anna näytteen olla pussissa pari päivää, ja mikäli se ei edelleenkään haise pahalta, kompostisi on valmis uusiokäyttöön!

Teksti: Jokakoti
Lähde: RealSimple

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja