Vielä asunnon äänieristyksestä

Annat ohjeita että osta se ja se kirja tai rakenna asunnon sisään toinen huone. Mistä syystä kerrostaloasuntojen äänieristys huononee jatkuvasti? Aloitimme aravakaksiosta 70-luvulla ja olemme muuttaneet aina uudempaan asuntoon ja aina vaan äänieristys huononee. Arava-asunto oli kaikista paras, ei kuulunut yläkerran asunnosta normaalit asumisen äänet ollenkaan, vaikka oli lapsiakin. Nykyisessä asunnossa jossa on parkettilattiat, kuuluu kaikki.

Eikö parketin alle saa nykypäivänä sellaista eristettä joka estää äänien kuulumisen alakertaan, sen normaalin askeläänenkin? Ja onko se ihan pakko laittaa jokaikiseen paikkaan se parkettilattia? Samoin on vessa-äänet. Kuuluu hyvin milloin yläkerran asukkaat käyvät vessassa ja millä asialla! Eikö nykypäivänä noihin asioihin saa rahoilleen (kalliit asunnot) parempaa vastinetta? Suunnittelijat eivät itse ilmeisesti joudu asumaan kerrostalossa. Kenen vika on, että ei huvita sitä yläkerran asukasta moikata rapussa, vaikka ei äänieristys ole mitenkään heidän syy.

Niinpä annankin ohjeita, katsos kun ihmiset kyselevät näitä asioita minulta. Vastaaminen on osa työtäni. Kirjaan viittaan sen takia, että ihmiset saisivat mahdollisimman paljon tietoa asiasta, joka heitä kiinnostaa. En millään viitsi kirjoittaa koko kirjaa uudelleen sähköpostina. Toisaalta sieltä löytyy vastauksia paljon muihinkin ääniasioihin. Kirjan markkinoinnista en saa penniäkään, ole huoleti. Yritän vain olla tietämättömille avuksi.

Ääneneristys huononee sen takia, että ohuemmat rakenteet ovat halvempia rakentaa, ja kun ne myydään tietyllä hinnalla, saa rakentaja sitä suuremman katteen, mitä halvemmalla hän talon rakentaa. On todella ikävää, että asumisesi taso on huonontunut jatkuvasti, mutta toisaalta asuntojen ostajat saavat syyttää siitä vain itseään. Ei heitä kiinnosta miten talo on rakennettu, vain hinta kiinnostaa. Mitä halvempi sen varmemmin se ostetaan. Entäpä jos ostajat vaatisivatkin kauppakirjaan pykälän, jonka perusteella he saisivat purkaa asuntokaupan, mikäli asetetut vaatimukset eivät täyty. Toki asunnot silloin tehtäisiin paremmin, mutta siinä on se haittapuoli, että ne myös maksaisivat enemmän. Ei rakentajia laadun huononemisesta voi syyttää, he rakentavat juuri niin huonoa ja halpaa, kuin uskovat saavansa kaupaksi. On eri asia, jos eivät edes minimivaatimukset täyty. Joskaan siihen ei kyllä paljon vaadita.

Kyllä parketin alle voidaan laittaa askeläänen eristeeksi vaikkapa 30 mm paksu kova villa, tai tehdä kokonaan vaimenninkumien varassa oleva erilliskoolattu lattia kantavan rakenteen päälle (näin nykyisin jo tehdäänkin), mutta taas tulee se hintapuoli vastaan. Parkettia ei todellakaan ole pakko laittaa joka paikkaan, mutta kun ostajilla on tapana mitata asunnon laatua vain ja ainoastaan pintamateriaalien mukaan, ovat rakentajat tehneet parkettilattiasta myyntikikan, jolla ostajan huomio kiinnitetään epäolennaisiin asioihin, todellisten ongelmien peittämiseksi.

MUISTAKAA HYVÄT IHMISET, että pintamateriaalit ovat kulutustavaraa, niitä voidaan uusia vaikkapa vuosittain, mutta rakenteita on paha mennä muuttamaan. Kerrostaloasunnoissa tuppaa olemaan yhteiset runkolinjat ilmanvaihtokanavissa ja niitä pitkin äänet kuuluvat eritoten wc-tiloista toisiin. Niissä kun on venttiileitä, joista äänet pääsevät kanavistoon. Kyllähän asiaa voi lieventää sillä, ettei pidä vessan ovea auki ja höristele korviaan aina kun kuulee naapurinsa asioivan vessassa.

Rahoilleen saa varmasti vastinetta, kun katsoo miten talo on rakennettu, eikä minkälaiset tapetit ja kattolistat asunnossa on. Näin ollen asiakkaat pakottavat rakentajat tekemään laatua, kun huono ei tee enää kauppaansa. Kyllä suunnittelijoitakin asuu varmasti kerrostaloasunnoissa, mutta he piirtävät juuri sellaisia ratkaisuja, jotka ovat rakentajalle edullisimpia toteuttaa. Muuten se on heidän viimeinen työnsä sille rakentajalle.

Kuten jo itse arvelitkin, syy ääniongelmiin ei ole välttämättä naapuriesi, vaan huonojen rakenteiden.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja