DDR eristi Länsi-Berliinin alkaessaan rakentaa muuria sen ympärille vuonna elokuussa 1961. Tarkoituksena oli estää itäberliiniläisiä ja -saksalaisia pakenemasta länteen. Muuri ja DDR:n viisumisäännökset vaikeuttivat myös itä- ja länsipuolella asuneiden sukulaisten tapaamisia.
Muurin yli ja ali pakeni yli 5000 ihmistä. Aluksi oli mahdollista hypätä muurin kupeessa olleiden talojen ikkunoista, mutta pian niiden lännenpuoleiset ikkunat määrättiin muuraamaan umpeen.
Raja aukeni ja muuri murtui 9.11.1989 koko syksyn kestäneiden mielenosoitusten jälkeen. DDR:n voimahahmo, maata vuodesta 1971 johtanut Erich Honecker oli siirretty syrjään pari viikkoa aikaisemmin. DDR:n kommunistipuolue oli suunnitellut matkustusrajoitusten lieventämistä, mutta tieto siitä lipsahti julkisuuteen suunniteltua aikaisemmin.
2:08
MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola raportoi historiallisista tapahtumista seuraavana päivänä.
2:14
Näin Piuhola muisteli 25 vuoden takaisia tapahtumia MTV:n Huomenta Suomi -ohjelmassa.
6:12
Mitä tapahtui Honeckerille? Muurin murtumisen jälkeen Erich Honecker siirtyi Moskovaan. Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen hänet palautettiin Saksaan vuonna 1992, missä häntä odotti 49 syytettä itäsaksalaisten pakolaisten ammuttamisesta Berliinin muurilla.
Honecker oli kuitenkin vakavasti sairas, eikä häntä tuomittu. Hän kuoli syöpään Chilessä vuonna 1994.
1:33
MTV Uutisten Saksan-kirjeenvaihtaja Tapio Nurminen haastatteli vuonna 1987 länteen loikannutta Andreas Marschikia viisi vuotta sitten, kun muurin murtumisesta oli kulunut 20 vuotta.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Kolme Yhdysvaltain presidenttiä on pitänyt mieliin painuneita puheita Berliinissä: John F. Kennedy vuonna 1963, Ronald Reagan vuonna 1987 ja Barack Obama vuonna 2013.
1:31
Venäjän presidentti Vladimir Putin muisteli Berliinin muuria vuonna 2009, jolloin Putin oli pääministerin virassa. Saksassa Putin oli toiminut Neuvostoliiton tiedustelu-upseerina vuosina 1985-1990.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.