Videokuva näyttää, kuinka tilanne kiihtyy Minneapolisissa: Sadat sotilaat ja kansalliskaarti rauhoittamassa väkivaltaisiksi yltyneitä mielenosoituksia

1:40
Rauhanomaisina alkaneet mielenosoitukset yltyivät keskiviikkoyönä väkivaltaisiksi.

Mustan miehen kuolema poliisin käsissä on suututtanut laajasti Yhdysvalloissa. 

Yhdysvalloissa sadat sotilaat ja kansalaiskaartilaiset yrittävät rauhoittaa Minneapolisin ja St. Paulin kaksoiskaupungissa jo kolme päivää jatkuneita väkivaltaisiksi yltyneitä mielenosoituksia. Perjantaina paikallisten viranomaisten avuksi saapui 500 kansalaiskaartilaista.

Mielenosoittajat ovat muun muassa vahingoittaneet satoja kauppoja ja sytyttäneet poliisiaseman tuleen.

Minneapolisin ja St. Paulin metropolialueella on osoitettu mieltä sen jälkeen, kun poliisien kiinni ottama musta mies kuoli maanantaina. Kiinnioton aikana poliisi painoi 46-vuotiasta miestä polvella niskasta yli viiden minuutin ajan, ja tämä julistettiin myöhemmin kuolleeksi.

Tapaus herätti laajaa suuttumusta, sillä poliisiväkivalta afroamerikkalaisia kohtaan on Yhdysvalloissa herkkä ja usein toistuva aihe.

Yksi kuollut mellakoissa

Rauhanomaisina alkaneet mielenosoitukset yltyivät keskiviikkoyönä väkivaltaisiksi.

Protestoijat ottivat yhteen poliisin kanssa ja ryöstelivät kauppoja. Poliisi vuorostaan käytti kyynelkaasua ja kumiluoteja protestien hillitsemiseksi.

Mellakoinnin yhteydessä kuoli yksi ihminen, mihin liittyen poliisi on ottanut kiinni yhden epäillyn. Alustavien tietojen mukaan ampuja olisi ollut kaupan omistaja alueella, jossa kauppoja ryösteltiin eniten.

Keskiviikon jälkeen mielenosoitukset ovat levinneet useisiin muihin maan kaupunkeihin. Poliisi on ottanut mielenosoittajia kiinni muun muassa New Yorkissa, Memphisissä, Denverissä ja Phoenixissa.

Louisvillessa Kentuckyssa seitsemän ihmistä haavoittui ammuskelussa mielenosoituksessa. Yksi heistä on kriittisessä tilassa. Toistaiseksi ei ole tietoa, kuka asetta käytti.

Presidentti Donald Trump on uhannut lopettaa mellakat kovin ottein.

Tutkinnalla on ykkösprioriteetti

Maanantaina tapahtuneesta kohtalokkaasta pidätyksestä on videomateriaalia. Sen perusteella mies ei vastustanut pidätystä. Hänet otettiin kiinni väärennetyn setelin käyttämisestä.

Ollessaan maassa mies oli toistuvasti huutanut, ettei saa henkeä.Kuoleman aiheuttanut poliisi ja kolme muuta paikalla ollutta poliisia ovat saaneet potkut. Uhrin perhe vaatii heille murhasyytteitä.

Viranomaiset liittovaltion tasolla asti ovat vakuuttaneet, että tapauksen tutkinta on käynnissä ja sille on annettu ykkösprioriteetti.

Liittovaltion syyttäjänä Minnesotassa toimiva Erica MacDonald sanoi, että presidentti Trump ja oikeusministeri William Barr valvovat tutkintaa aktiivisesti.

Valkoisen talon mukaan Trump järkyttyi videomateriaalista ja vaati alaisiaan varmistamaan, että tutkinta pidetään ykkössijalla.

– Hän haluaa, että oikeus toteutuu, Valkoisen talon lehdistöpäällikkö Kayleigh McEnany kertoi.

Yhdysvalloissa on sattunut viime vuonna useita tapauksia, joissa poliisi on surmannut afroamerikkalaisen kyseenalaisin perustein. Nämä ovat usein poikineet laajoja mielenosoituksia, kuten Fergusonissa Missourissa vuonna 2014.

Johtaviin afroamerikkalaisiin kansalaisoikeusaktivisteihin kuuluva Jesse Jackson puolestaan matkusti Minneapolisiin ja kehotti jatkamaan mielenosoituksia. Hän kutsui protestit sytyttänyttä tapausta "lynkkaukseksi kirkkaassa päivänvalossa".

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja