Video: Uhkaava savupatsas täytti taivaan Raja-Joosepissa, Piia päätti jatkaa matkaansa savun tieltä – Lapin metsäpalot jatkavat riehumistaan

Raja-Joosepissa maastopaloja 0:55

Videolla: MTV Uutisten lukija Pia Eriksson todisti uhmakasta savupatsasta Raja-Joosepissa noin 20 minuutin ajan, mutta päätti jatkaa matkaansa, koska savu läheni häntä uhkaavasti.

Inarin Raja-Joosepissa sammutettiin perjantaina metsäpaloa, joka oli levinnyt valtakunnanrajan yli Venäjältä. Samaan aikaan Lapin rajavartiosto seurasi tilannetta Sallassa, koska siellä metsäpalo raivoaa noin kilometrin päässä valtakunnanrajasta.

Perjantai-iltana Lapin pelastuslaitos ilmoitti Twitterissä, että Inarista lähti virka-aputehtävään Venäjän puolelle sammutusyksikkö. Tarkoituksena on suojata Venäjän puoleista raja-asemaa.

Metsää palaa Paavonpalo-Lutto-alueella, joka on noin seitsemän kilometriä Raja-Joosepin raja-asemasta etelään.

Paloa oli sammuttamassa Lapin rajavartioston partioiden lisäksi toistakymmentä varusmiestä kouluttajineen Ivalon rajajääkärikomppaniasta. Apuna oli myös Rajavartiolaitoksen helikopteri. Lapin lennostolta sammutustöihin saatiin muun muassa letkukalustoa.

Venäjän rajavartiolaitos kertoi palon ylittäneen Lotta–Murmansk-tien Lotan rajanylityspaikan itäpuolelta. Suomen puolelle palo levisi perjantaina aamupäivällä.

Metsäpalon takia liikenne oli suljettu Raja-Joosepin raja-asemalla. Rajaa ei siten pystynyt ylittämään kumpaankaan suuntaan.

Valmiutta kohotettu

Venäjän puolella roihuaa metsäpalo myös lähellä Sallaa. Perjantaina se oli noin kilometrin päässä valtakunnanrajasta. Lapin rajavartiosto seuraa tilannetta tähystämällä.

Lapin pelastuslaitos on kohottanut valmiutta ja varautuu laajoihin sammutustehtäviin sekä Raja-Joosepin että Sallan alueilla. Ongelmana on kuitenkin se, että Lapissa on viime aikoina ollut laajoja maastopaloja, jotka ovat verottaneet kalusto- ja miehistöresursseja.

Perjantaina sammutettiin paloja muun muassa Rovaniemellä ja Inarissa.

Ukkospuuskat eivät helpota tilannetta

Lauantaille Lappiin on ennustettu ukkospuuskia, jotka saattavat pelastuslaitoksen mukaan levittää jo olemassa olevia maastopaloja. Lisäksi ukkoset voivat synnyttää uusia maastopaloja lauantaina.

Rajavartiosto kehottaa ottamaan metsäpalovaroitukset vakavasti ja toimimaan niiden mukaan. Lisäksi se neuvoo Lapissa liikkuvia välttämään Raja-Joosepin alueella rajavyöhykkeelle menoa, vaikka rajavyöhykelupa antaisikin siihen mahdollisuuden. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja