Video traagisesti uponneen luotsiveneen sisältä on lohdutonta katseltavaa – vesimassojen armoille joutunut hytti muuttui kahden miehen surmanloukuksi

Luotsiveneen vedenalainen hylyntarkastus 2:46

Onnettomuustutkintakeskus Otkesin kuvaama video Porvoon edustalla uponneesta luotsiveneestä on lohdutonta katseltavaa. Otkes julkaisi videon perjantaina samalla, kun julkaisi raporttinsa onnettomuudesta. 

Katso sukeltajien kuvaama video 30 metrin syvyydessä Suomenlahden pohjassa kuvatusta hylystä!

Video paljastaa kahden miehen surmanloukuksi muodostuneen luotsiveneen hytin sisätilat sekä voimakkaan vesimassojen paineen jäljet.

Hytistä oli mahdotonta päästä ulos

Finnpilot Pilotagen luotsivene kaatui voimakkaassa aallokossa joulukuussa 2017 ja upposi myöhemmin nostoyrityksen jälkeen lähes 30 metrin syvyyteen.

Veneen kyydissä olleet kaksi miestä yrittivät pelastautua ulos hytistä, mutta heidät löydettiin hukkuneina veneen sisältä myöhään samana yönä.

Otkes kertoi jo aiemmin, että hytistä oli mahdotonta päästä pois, koska sieltä oli vain yksi ulospääsyreitti, ja vesimassojen paine hankaloitti oven avaamista.

Video paljastaa ylipaineen voiman ja katkenneet kiinnitystolpat

Merionnettomuuksien johtava tutkija Risto Haimila kertoo, että luotsiveneen hytistä löytyi muun muassa paukkuliivit, jotka ylipaine oli rusentanut kasaan.

Videolla näkyy myös nostoyrityksessä katkenneet "keulapollarit" eli kiinnitystolpat, joihin kannatusliinat oli kiinnitetty.

Sukeltajat noutivat uhrit pintaan

Sukeltajat noutivat turmassa kuolleet miehet pintaan ja laskeutuivat uudelleen tutkimaan alusta mahdollisen yhteentörmäyksen takia.

Tutkimuksissa ei kuitenkaan löytynyt viitteitä siitä, että luotsivene olisi törmännyt johonkin.

Lue myös:

    Uusimmat