Mainos

VIDEO: Söpöimmänkin virkamiehen pitää tienata ruokansa

Sosiaalisessa mediassa on käyty viime viikkoina kisaa, kuka on Suomen suloisin virkamies. Itä-Uudenmaan poliisilaitoksella poliisikoiraksi opiskeleva Mussu, 12 viikkoa, on vahva ehdokas.

Kisa söpöimmästä virkamiehestä alkoi helmikuun alussa, kun Kuopion eläinlääkärikeskus julkaisi Facebookissa kuvan Itä-Suomen poliisilaitoksen poliisikoirapennusta Valdesta. Tuhannet ja tuhannet ihmiset jakoivat kahdeksanviikkoisen, poliisin liiveihin puetun belgianpaimenkoira malinois -pennun kuvaa.

Ystävänpäivänä 14.helmikuuta Itä-Uudenmaan poliisi vastasi julkaisemalla oman kuvansa Mussusta, suurisilmäisestä mustasta saksanpaimenkoiran pennusta. Kuvassa Mussu on vielä pörröpallo, mutta tänään, 12-viikkoisena, se on jo honkkeliksi kasvanut, mutta yhä hömelö ja lisäksi erittäin terävähampainen. 

Mussu seuraa isäntäänsä ja ohjaajaansa, vanhempaa konstaapelia Ilkka Paukkusta sekä työmaalla että vapaa-ajalla. Poliisikoiran pitää tottua kaikenlaisiin paikkoihin, joten haastattelukin tehtiin Helsinki-Vantaalla. Lentokenttä kuuluu Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueeseen. 

- Joskus meinaa mennä hermot, sen hampaat ovat sairaan ärsyttävät. Lapsia se ei enää pure, Paukkunen naurahtaa, kun Mussu kokeilee hampaitaan myös toimittajan lehtiöön.  

Mussu on vasta oppimassa tavoille, kameran ulkopuolella se pissaa matkatavarahallin lattialle.

- Mussun nenää avataan nyt eli jäljestetään ja etsitään erilaisia esineitä hajun perusteella. Mussu joutuu esimerkiksi etsimään oman ruokansa erilaisista paikoista, Paukkunen kertoo.

Koulutettu koira on arvokas

Poliisiperheisiin sijoitetut koirat pysyvät poliisikoiralaitoksen omaisuutensa, ja koulussa Mussukin käy koko tämän vuoden viikon pätkissä. Valmiin poliisikoiran arvo on useita kymmeniä tuhansia euroja, sillä sen kouluttamiseen käytetään valtava määrä työtunteja.

- Itä-Uudenmaan poliisilaitoksella on 18 partiokoiraa, jotka jäljestävät kadonneita ja rikollisia tai etsivät esimerkiksi rikospaikalle jääneitä esineitä. Lisäksi koira on yksi poliisin voimankäyttöväline, joko murtamaan vastarintaa tai puolustamaan poliisia, kertoo Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen koiraryhmän johtaja, ylikonstaapeli Jarkko Turunen.

Jokainen poliisikoira koulutetaan myös erikoistehtävään esimerkiksi huume-, räjähdys- tai palopaikkakoiraksi. Mussun tuleva erikoistumisala ei ole vielä tiedossa.

- Hyvä huumekoira on esimerkiksi sinnikäs ja hyvä räjähdekoira rauhallinen. Koiran luonteen lisäksi erikoistumisalan valinnassa vaikuttaa myös poliisilaitoksen tarve, Turunen sanoo.

Yhteispeli ohjaajan kanssa tärkeää

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksella on normaalien partiokoirien lisäksi kuusi räjähteiden etsintään erikoistunutta koiraa. Ne työskentelevät Helsinki-Vantaan lentokentällä.

- Poliisi käyttää saksanpaimenkoiria ja belgianpaimenkoira malinoiseja, koska ne on todettu hyviksi roduiksi. Mutta kaikissa koiraroduissa voi olla loistavia yksilöitä haistamaan. Lisäksi paljon ratkaisee koiran ja ohjaajan yhteistyö, miten se toimii ja mitä sillä saadaan aikaan, Turunen muistuttaa.

Söpöys-kisaan on viimeksi ilmoittautunut mukaan Hämeen poliisilaitos Viri-pennullaan.

Kaikkiin suomalaisiin poliisikoiriin voi tutustua poliisikoiralaitoksen sivuilla. Sieltä löytyy myös lisätietoja aiheesta.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja